Demarijohtajien aikakausi Satakunnan sairaanhoitopiirissä on päättymässä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Demarijohtajien aikakausi Satakunnan sairaanhoitopiirissä on päättymässä

23.7.2019 3:00

Poliittisen taustavärin vaikutus Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajan valinnassa on mitä ilmeisimmin hälventymässä. Aikaisemmin paikka on ollut sosiaalidemokraattien läänittämä. Tehtävää ovat hoitaneet Ahti Pisto, Altti Lammi ja Antti Koskinen.

Nyt rekrytointiprosessiin loppusuoralle, eli haastatteluihin valituista kolmesta hakijasta yksikään ei ole puoluepoliittisesti värittynyt.

Poliittisen taustan ei pidä olla este julkisia virkoja täytettäessä, mutta jäsenkirjaa ei tulisi myöskään lukea suoraan ansioksi.

On tosiasia, että sitoutumattomat ovat perinteisesti olleet tilastollisesti heikommassa rekrytointipositiossa. Johtavien virkamiesten nimien perässä lukee usein jonkin puolueen lyhenne.

Tässä kontekstissa kehitys sairaanhoitopiirissä on suotavaa.

Haastatteluihin edenneistä kolmesta ehdokkaasta yhden voi arvioida lähtevän pieneltä etumatkalta. Entinen johtajaylilääkäri Ermo Haavisto on hoitanut Sairaanhoitopiirin johtajan pestiä virkaa tekevänä sen jälkeen, kun Pisto jäi eläkkeelle. Järjestelyyn päädyttiin, koska vakinaista virkaa ei haluttu avata hakuun kesken sote-uudistuksen valmistelun.

Haavisto on päättäjille tuttu mies ja hallituksessa ollaan ilmeisesti oltu häneen tyytyväisiä. Kerrotaan, että ainakin johtajan ja henkilöstön keskusteluyhteys on parempi kuin menneinä vuosina.

Myös kaksi muuta haastateltavaa ovat paikallisia. Länsi-Suomen diakonialaitoksen toimialajohtaja Sanna-Mari Pudas-Tähkä on väitellyt tohtoriksi siitä, miten mitata kipua potilailta, jotka eivät pysty kommunikoimaan.

Harri Hagman on sairaanhoitopiirin liikelaitos SataDiagin johtaja. Hän on koulutukseltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri.

Helppoon paikkaan uutta johtajaa ei valita. Tulevina vuosina pitäisi löytää lääkkeitä esimerkiksi siihen, miten Satakuntaan rekrytoidaan osaavia lääkäreitä. Haastetta lisää se, että rahaa ei juuri ole.

Sairaanhoitopiiri tuottaa palveluita yli 226 000 ihmiselle ja sen palveluksessa työskentelee noin 3 600 henkilöä, joten johtajalla on käsissään melkoisesti valtaa ja vastuuta.

Satakunnassa on lähiaikoina avautumassa toinenkin sote-puolen huippupesti, kun Porin perusturvajohtaja Terttu Nordman jää eläkkeelle.

Tehtävään on jo joissain piireissä (sd.) kaavailtu Raision sosiaali- ja terveysjohtajaa Juha Sandbergiä. Sandberg on istunut Porissa vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna vuosina 2004 - 2014. Hän on sittemmin jättänyt puolueen jäsenkirjan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: