Suruviesti väärään osoitteeseen olisi ollut poliisille katastrofi – liikenneturmassa Porissa kuolleen henkilöllisyyden selvittäminen kesti pitkään, mutta siihen oli syynsä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Suruviesti väärään osoitteeseen olisi ollut poliisille katastrofi – liikenneturmassa Porissa kuolleen henkilöllisyyden selvittäminen kesti pitkään, mutta siihen oli syynsä

8.2.2020 3:00

Poliisi tekee tietoonsa tulleiden tapahtumien selvittämiseksi paljon sellaista työtä, josta suuri yleisö ei tiedä mitään.

Tästä saatiin paljon puhuva esimerkki, kun poliisi avasi Satakunnan Kansalle (SK 5.2.) joulukuussa valtatie 8:lla sattuneen, kuolemaan johtaneen liikenneonnettomuuden taustatyötä. Tapaus oli poikkeuksellinen, koska onnettomuuden uhrin henkilöllisyyden selvittäminen kesti niin pitkään, viisi vuorokautta.

Pyysimme poliisilta tietoja, koska Pieksämäen Lehti oli julkaissut verkkosivullaan onnettomuudessa kuolleen nuoren miehen isän mielipidekirjoituksen, jossa arvosteltiin kovin sanoin poliisin toimintaa. Kirjoitus nosti sosiaalisessa mediassa kovan mylläkän, joka perustui täysin vääriin tietoihin.

Isä tarjosi mielipidekirjoitustaan myös Satakunnan Kansalle.

Lopulta isä kielsi kirjoituksensa julkaisemisen ja kieltäytyi myös haastattelusta. Poliisin toimintaan kohdistuneen ankaran arvostelun vuoksi SK päätti hankkia tiedot siitä, mitä oikein tapahtui.

Lähtökohtana oli se, että poliisi käyttää suurta julkista valtaa ja siksi sen toimintaa saa arvostella. Arvostelun pitää kuitenkin olla asiallista ja pohjautua tosiasioihin.

Poliisin tutkinnanjohtaja selvitti lehdelle yksityiskohtaisesti tapahtumien kulun ja kertoi, miksi uhrin tunnistaminen oli niin vaikeaa ja miten henkilöllisyys lopulta selvisi.

Uutisesta välittyi myös se, millaisessa paineessa poliisi joutuu toimimaan ja millaista hienotunteisuutta vaaditaan, kun suruviesti toimitetaan omaisille.

Poliisin työn vaativuudesta ei tapaukseen kärkkäästi kantaa ottaneilla somehuutelijoilla ollut aavistustakaan. Tärkeintä tuntui olevan, että poliisia päästään haukkumaan.

Traaginen tapaus sattui keskiviikkona 18. joulukuuta. Kuolleen henkilöllisyys selvisi vasta maanantaina 23. joulukuuta.

Pitkä selvitysaika osoittaa, kuinka vaativasta tapauksesta oli kysymys. On selvää, ettei poliisi voinut ottaa yhteyttä omaisiin, ennen kuin tieto edesmenneen henkilöllisyydestä oli täysin varma. Suru-uutinen väärään osoitteeseen olisi ollut katastrofi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: