Pääkirjoitus: Oolannissa paistetaan merimetsot voissa, Raumalla suojellaan tiukimmin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Oolannissa paistetaan merimetsot voissa, Raumalla suojellaan tiukimmin

20.10.2019 3:00

Mielipiteitä tehokkaasti jakavan merilinnun, merimetson suojelusäädökset ihmetyttävät syystä Raumalla. Nopeasti paisuneen lintukannan pesintä aiheuttaa haittoja kalastolle ja kalastukselle sekä vaurioittaa saari kerrallaan kapean saariston muuta luontoa.

Luonnonsuojelu- ja lintuväki on yhtä perustellusti toista mieltä paikalliseen saaristoon ja sataman naapuriksi asettuneiden lintukolonioiden olemassaolosta, puhumattakaan lintukannan verottamisesta. Luonto ottaa vain omansa, kun tilaisuus tarjoutuu. Merkittävimmin saaristo- ja vesiluontoa koettelee ihminen, on sanottu vastavuoroisesti.

Mustat linnut asettuivat joukolla pesintäkaudeksi Järviluotoihin, joihin Rauman kaupunki ja satamayhtiö suunnittelevat seuraavaa laajennusta. Ensiksi saariin pitäisi rakentaa pengertie, mutta sen linjaus osuu keskelle pesäkoloniaa. Mutta linnut ehtivät ensin saarille, joissa ei ihmisiä juuri käy.

Luonnonsuojelulaki ja direktiivit ovat yksiselitteisesti merimetsojen suojelun puolella Manner-Suomessa. Lintuja tai niiden pesiä ei saa häiritä tai hävittää kuin vain poikkeusluvalla. Tähän satamatien rakentaminen saattaa tyssätä, sillä säädöksiä tulkitseva Varsinais-Suomen ely-keskus on katsonut, ettei tien rakentaminen ole peruste pysyväksi katsottavan pesäsaaren ja -puiden hävittämiseen. Saarissa asuu myös harmaahaikaroita.

Raumalla on ihmetelty tiukkaa lintudirektiivin tulkintaa, kun ilmeiset haitatkaan eivät perustele puuttumista runsaaseen lintukantaan. Samaan aikaan Ahvenanmaalla on käynnissä merimetsojahti, jota perustellaan nimenomaisesti ylisuureksi kasvaneen lintukannan rajoittamisella.

Joulukuuhun asti ulottuvalla jahtikaudella on lupa metsästää enintään 2 000 merimetsoa voissa ja sipulissa paistettavaksi.

"En ymmärrä, mikseivät Manner-Suomen viranomaiset myönnä metsästyslupia ylisuuren merimetsokannan vähentämiseen.", sanoi Ahvenanmaan riistanhoidosta vastaava varamaakuntaneuvos Camilla Gunell (Maaseudun Tulevaisuus 7.10). Suojametsästyksen mahdollistaa direktiivin 9. artiklan tulkinta vakavien vahinkojen estämiseksi.

Suomi ja Hollanti noudattavat tiukinta tulkintaa, eikä metsästystä sallita ollenkaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos