Kesän palloilusarjat haikailevat pelien perään – kausien aloittamiseen sisältyy liian paljon riskejä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kesän palloilusarjat haikailevat pelien perään – kausien aloittamiseen sisältyy liian paljon riskejä

28.4.2020 3:00

Penkkiurheilijan tunne sanoo kyllä. Pitkän tähtäimen järkiajattelu sanoo ei. Kesän palloilusarjoja ei nykytiedon valossa ole järkeä aloittaa ollenkaan.

Pesäpallossa on haikailtu kauden aloitusta naisten puolella jopa jo kuukauden päähän kesäkuun alkuun. Miehissä palloa lyötäisiin heinäkuussa. Jalkapalloliigassa yhtä tarkasti rajattua suunnitelmaa ei ole, vaan on puhuttu jopa siitä, että pelit alkaisivat vasta elokuussa.

Juuri nyt voimassa olevilla säädöksillä pelejä ei voitaisi aloittaa, sillä kokoontumisrajoitukset rajaavat ihmismäärät 10:een. On kuitenkin melko varmaa, että tätä rajoitusta höllätään lähiviikkoina, joten periaatteessa pelit voitaisiin aloittaa.

Riskit ovat kuitenkin liian suuret.

Taloudellisesti kesän sarjoista yhdenkään ei ole kannattavaa pelata tyhjille katsomoille.

Lipputulot ovat sekä pesäpallossa että jalkapallossa niin olennainen osa seurojen tulobudjettia, ettei tyhjille katsomoille pelaaminen pelkästä pelaamisen ilosta ole seurojen tulevaisuuden kannalta järkevää.

Ajatellaan nyt kuitenkin niin, että taloudellinen puoli saadaan järjestettyä ja pelaaminen tyhjille katsomoille olisi perusteltua.

Järki sanoo edelleen ei. Talouden ei pidä ratkaista sitä, koska pelataan ja koska ei.

Nuoret urheilijat eivät välttämättä kuuluu koronaviruksen riskiryhmiin, mutta on selvää, ettei riskiä pidä ottaa, kun on pienikin mahdollisuus, että pelaajista tai muista otteluissa olevista henkilöistä joku sairastuu.

Saattaa käydä niin, että pelataan muutama kierros ja yksi pelaaja, valmentaja tai toimihenkilö sairastuu. Sen jälkeen ei ole kuin yksi vaihtoehto: Sarjan pysäyttäminen.

Puhumattakaan siitä, että ottelutapahtumassa joku sairastuu ja lopulta menehtyy. Silloin pelaaminen vain pelaamisen ilon vuoksi saa sellaisia piirteitä, joita kukaan ei voi hyväksyä.

Kesän palloilusarjojen vastaavien kannattaisi palauttaa mieleensä Rauman Lukon päävalmentajan Pekka Virran viisaus, kun Liiga lopetti pelinsä maaliskuussa. Tuolloin Virta totesi, että "urheilu on maailman kivoin turha asia, johon voidaan palata taas, kun tärkeät asiat ovat kunnossa."

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?