Pääkirjoitus: Energiatodistus on satojen eurojen arvoinen turhake - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Energiatodistus on satojen eurojen arvoinen turhake – järkevämpää ehdotettiin jo lakia tehdessä

22.7.2020 3:00 | Päivitetty 22.7.2020 7:35

Rakennusten energiatodistukset tulivat lain mukaan pakollisiksi vuonna 2012 eli jo 8 vuotta sitten. Siitä huolimatta sen hankkimista pidetään yhä turhana.

Satakunnan Kansan uutinen (19.7.) kertoi, että Satakunnassa karkeasti 90 prosenttia asunnonmyyjistä rikkoo lakia, sillä asunnoista ei ole esittää energiatodistusta. Pahimmillaan tästä voisi seurata uhkasakko asiaa valvovalta asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta. Toistaiseksi yhtään sellaista uhkasakkoa ei ole määrätty. Varoituksia on sen sijaan annettu.

Energiatodistuksen laatii asiaan pätevöitetty tekijä. Todistuksen hinta on yleensä 300–500 euron välimaastossa kohteesta riippuen.

Mitä tällä satojen eurojen arvoisella energiatodistuksella sitten tekee? Eipä juuri mitään.

Se on toki kätevä työkalu, jos haluaa vertailla rakennuksien laskennallista energiankulutusta. Todellisuuden kanssa paperilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista tekoa, sillä talolle annettava energialuokitus (A–G) perustuu rakennuksen teknisiin ominaisuuksiin ja se voi poiketa merkittävästi todellisesta, toteutuneesta energiankulutuksesta.

Todellisuudessa ostajaehdokkaalle siis selviää energiankulutus huomattavasti paremmin, kun kysyy myyjältä paljonko kulut ovat vuosittain olleet. On selvää, että todelliset asumiskustannukset ovat selvästi olennaisempi tieto kuin laskennalliset kustannukset.

Kun asiaa vuonna 2012 käsiteltiin eduskunnassa, ehdottivat tuolloiset oppositiopuolueet keskusta ja perussuomalaiset lakia hylättäväksi ja valmisteltavaksi uudelleen. Ehdotuksen mukaan lain pitäisi vaatia energiatodistusta, jossa tiedot pohjautuvat todelliseen kulutukseen, koska sen tiedot ovat tarkempia ja todistus itsessään huomattavasti halvempi. Vastaavia menetelmää käytetään muun muassa kodinkoneiden energialuokkia määritellessä.

Olisiko aika nyt kahdeksan vuoden turhuuden jälkeen nostaa asia uudelleen tapetille?

Energiatodistus nykyisellään on turha, mutta tavalla, jolla saataisiin esiin todellisen kulutuksen määrä, se saattaisi hyvinkin olla todella hyödyllinen niin asunnon myyjän kuin ostajankin kannalta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?