Syödä pitää poikkeustilasta huolimatta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Syödä pitää poikkeustilasta huolimatta – koronakriisin keskellä tarvitaan kaikkia ruoka-avun muotoja

5.4. 3:00 | Päivitetty 5.4. 7:39

Koronakriisi on ajanut ihmiset perustarpeiden äärelle. Monesta arkeen kuuluvasta asiasta voi luopua, mutta syödä pitää oli poikkeustila tai ei.

Ensin epidemia vei suomalaiset tungeksimaan kauppoihin ja hamstraamaan säilykkeitä ja kuivatuotteita. Sitten julkiseen keskusteluun nousi huolestuttavampia ruokaan liittyviä kysymyksiä.

Miten yksinäiset ikäihmiset tai riskiryhmäläiset saavat karanteenissa ruokaa? Kuinka käy niiden koululaisten, joille koululounas on ollut päivän ainoa ateria?

Haasteet koskevat myös ruoantuottajia. Maanviljelijä kertoi, tehneensä listan ihmisistä, jotka osaavat tehdä maitotilan työt, jos hän sairastuu. Marjatiloilla on jo katsottu huolestuneena kesään ja mietitty, mitä tapahtuu marjoille ja herneille, jos ulkomaalaiset poimijat jäävät tulematta.

Koronakriisi on osoittanut, miten valtava on se joukko, joka haluaa pitää lähimmäisen nälän loitolla. Ravintolat, ruokakaupat, yksityiset ihmiset ja yhdistykset ovat tarttuneet ripeästi ruokahuoliin. Ravintoa tuodaan kotiovelle ja riskiryhmille on järjestetty omia kaupassakäyntivuoroja.

Maanviljelijä kiittää, kun ilmastosyytökset ovat vaihtuneet kehuihin kotimaisesta ruoasta ja huoltovarmuuden ylläpidosta.

Koululaiset pääsevät yhä useimmissa Satakunnan kunnissa koululounaan ääreen ja esimerkiksi Eurassa vähävaraisten perheiden lapsille sitä toimitetaan kotiovelle asti. Idean takana oleva yrittäjä arveli, että tarvitsijoita olisi kunnassa huomattavasti enemmän kuin ne runsaat kymmenen koululaista, joille hän nyt toimittaa lounasta.

Siinä piilee isoin ruoka-apuun liittyvä ongelma niin poikkeustilan aikana kuin sen päätyttyäkin. Heikoimmassa asemassa ovat ihmiset, jotka eivät löydä apua tai osaa saati kehtaa pyytää sitä.

Kauppakassi- ja noutoruokapalveluiden rinnalla on tärkeää muistaa myös perinteinen ruoka-apu. Näin tehtiin jo esimerkiksi Raumalla, jossa seurakunnan diakoniatyö ideoi tölkkitalkoot viruksen vuoksi huvenneiden ruokavarastojen täyttämiseksi.

Kuka tahansa voi toimittaa elintarvikkeita heille, jotka työnsä puolesta tietävät, kenellä avun tarve on nyt suurin. He osaavat toimittaa avun perille oikeaan osoitteeseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?