Nuoret kesätöihin! – Kaikkien pystyvien pitäisi nyt palkata nuoria - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kesätöihin! – Kaikkien pystyvien pitäisi nyt palkata nuoria

Satakunnan Kansan toimittaja Anniina Nikander. Kuvat kolumniin, alakertaan, henkilökorttiin, jne.­

22.5.2020 3:00

Korona iskee nuoriinkin. Nuorilla on vanhoja pienempi todennäköisyys vakavaan sairastumiseen, mutta koko kevät on ollut poikkeustilaa myös heille.

Kesätyö on monelle nuorelle enemmän kuin vain kesän työ. Monet näkevät töiden hakemiseen paljon vaivaa ja luottavat siitä saataviin tuloihin etukäteen. Kesän palkasta voivat riippua syksyn ja talven hankinnat ja menot.

Kun on yhden kesän töissä, toisena on helpompi päästä. Työelämässä aloittaessa kaikenlainen kokemus on tärkeää. Sen avulla avautuu uusia mahdollisuuksia. Se antaa ymmärrystä siitä, mitä kaikkea voi ja haluaa tulevaisuudessa tehdä.

Jos töitä ei ole eikä tule, voi pimentyvä syksy näyttää entistä synkemmältä.

Satakunnassa tehdään päätöksiä kesätöistä. Kokonaistilanne on yhä epäselvä, mutta monia töitä on jo peruttu. Esimerkiksi Kankaanpään ja Siikaisten kunnat eivät palkkaa tänä kesänä yhtään nuorta.

Rajoituksia vasta puretaan. Kesätyöntekijöiden palkkausmahdollisuuksia on vaikeaa vielä tietää tarkasti. Esimerkiksi liikuntapaikkojen kesätyöntekijätarve riippuu siitä, milloin ne aukeavat.

Kaikkien kykenevien pitäisi nyt palkata nuoria. Edes pariksi viikoksi tarjottu työ voi pelastaa paljon. Työn antaminen on tietysti hankalaa, jos vakituisenkaan henkilöstön tilanne ei ole vakaa.

Nuorten kesätyöt ovat joka tapauksessa pieni osa isosta budjetista. Nuorelle sen merkitys voi olla valtaisa.

Nuorten työt eivät ole vain nuorten töitä. Ne ovat investointi yhteiskunnan tulevaisuuteen. Juuri kesätöistä nuoret oppivat työelämätaitoja. Nyt kun maailma on entistä epävarmempi, kesätyö toisi kipeästi kaivattua vakautta ja toivoa.

Kaikkea vastuuta ei voi sysätä työnantajille. Tänä kesänä nuorten pitää olla avoimia. Jos nyt ei pääse tekemään haluamaansa kesätyötä, toisiin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua. Ainakin maatiloilla töitä riittänee Satakunnassakin.

Vaikka työpaikka ei järjestyisi, ei kannata luovuttaa. Luovalla idealla voi työllistää itsensä. Mahdollisuuksia voi etsiä esimerkiksi yhdistyksistä ja kevytyrittäjyydestä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?