Koronakriisi on helpompi pala maalla kuin isoissa kaupungeissa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Koronakriisi on helpompi pala maalla kuin isoissa kaupungeissa – satakuntalaisuus auttaa selviämään poikkeusoloissa

4.5. 3:00 | Päivitetty 4.5. 7:15

Suomalaiset ovat päässeet koronakriisistä vähällä – jos ei oteta huomioon kriisin taloudellisia vaikutuksia. Viruksen aiheuttama tauti on levinnyt meillä hitaasti ja kuolonuhrien määrä on pysynyt alhaisena. Ihmiset ovat totelleet hyvin hallituksen asettamia rajoituksia, jotka ovat olleet maailmanlaajuisesti katsoen lieviä. Nyt sanotaan jo, että tauti leviää liiankin hitaasti.

Satakunnassa koronavirustartuntoja on ollut tavattoman vähän. Pelättyä sairastumisaaltoa ei ole vielä tullut. Niin Suomessa kuin Satakunnassakin taudin leviämistä on estänyt ainakin se, että meitä on niin vähän. Harvaan asutussa maassa viruksen leviämistä on helpompi estää.

Satakuntalaisuuteen liittyvä pidättyvyys on tässä kriisissä valtti. Kun etäisyyden pitäminen on osa kansanluonnetta, ei eristäytyminen ole kaikille niin vaikeaa. Satakuntalaisella erillään olo on vähän kuin geeneissä.

Mitä maaseutumaisemmissa oloissa elämme, sitä helpompi meidän on taistella koronavirusta vastaan. Tiiviisti asutussa Etelä-Euroopassa viruksen leviämistä on jouduttu torjumaan viikkojen ulkonaliikkumiskielloilla, mutta Suomessa on ollut itsestään selvää, että ihmiset voivat ulkoilla mielin määrin. Se on erittäin suuri vapaus ulkonaliikkumiskieltoon verrattuna.

Porissa on jouduttu säätelemään lenkkipolkujen kiertosuuntia, mutta muualla Satakunnassa tällaisetkaan varotoimenpiteet eivät ole olleet ajankohtaisia. Tilaa riittää kyllä kaikille.

Ydinmaaseudulla korona on muuttanut elämää vain vähän. Arki sujuu pääosin ennallaan. Siinä missä suurten kaupunkien ydinkeskustat ovat hiljenneet, eletään maalla vilkasta toukotöiden aikaa. Traktorin pukilla istuessa korona on tuskin keskeisin mielessä oleva asia – ellei sitten murehdi mahdollisen tautihuipun osumista sadonkorjuun aikaan. Maaseudun työt eivät myöskään ole kadonneet mihinkään. Eläimet on hoidettava joka päivä, eikä ruuan kysyntä ole vähenemässä.

Maaseudulla poikkeusolot muuttavat arkea vähemmän senkin vuoksi, että kulttuuri-, huvi- ja ravitsemuspalveluita on vähemmän kuin kaupungeissa. Maaseudun vapaa-ajanviettomahdollisuudet eivät ole vähentyneet yhtä paljon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?