Pääkirjoitus Kuntiin pitäisi löytää 2 000 vaaliehdokasta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kuntiin pitäisi löytää 2 000 vaaliehdokasta

18.7.2020 3:00

Kunnallispolitiikassa vietetään kesälaidunkautta ja vuodenkierron syvintä suvantopaikkaa. Se suotakoon päättäjille, sillä hankalia aikoja on takana ja lisää tulossa.

Jo parin viikon kuluttua elokuussa alkaa kunnissa vaativa työrupeama tulevan vuoden taloussuunnittelussa budjettien kokoamisessa. Epäkiitollisena tehtävänä on niukkuuden jakaminen, sillä varoissaan olevat ja ylijäämäiset kunnat ovat harvinaisuuksia.

Uusia rahankäyttökohteita ei tarvitse miettiä, vaan ennemmin miten selviydytään nykyisen rakennelman ylläpidosta. Merkittävässä osassa kuntia Satakunnassakin on paine etsiä suoranaisia menovähennyksiä.

Alkavaan syyssesonkiin osuu myös starttivaihe kevään 2021 huhtikuun kuntavaaleihin. Vuoden 2017 vaaleissa puolueet ja valitsijayhdistykset saivat kokoon maakunnassamme runsaat 1 800 ehdokasta ja koko maassa noin 33 000.

Jos demokratian valinnanmahdollisuus halutaan säilyttää, pitäisi ensi vuoden alkupuolella olla tiedossa Satakunnassa siis parituhatta ehdokasta.

Voi vain esittää vilpittömät kannustukset, että riittävä määrä naisia ja miehiä löytyy ehdokkaiksi vaativiin ja vastuullisiin tehtäviin. Heidän etsintänsä soisi alkavan heti syyskauden alussa.

Toistaiseksi näkyvimmin ovat kunnallisvaalivalmisteluissa olleet liikkeellä perussuomalaiset, jotka ovat esiintyneet tv-mainoksissakin.

Politiikan enin huomio on kiinnittynyt koronasta toipumiseen ja EU:n elvytyspaketista vääntämiseen eli miten satojen miljardien eurojen tukipaketti lopulta kootaan ja miten se jaetaan jäsenmaihin.

Velkarahaan joudutaan tarttumaan kunnissakin, etenkin jos halutaan pysyä mukana elvyttämisessä esimerkiksi rakennusinvestoinneilla.

Uutta olisi kiva rakentaa kuntalaisten iloksi, mutta niiden mukana tulee aina mukana pysyviä juoksevia kuluja. Avokätisiin vaalilupauksiin ei vain ole nyt varaa.

Kuntahallintoon on tiedossa merkittävä muutos, mikäli sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen uudistus (sote-uudistus) tällä kertaa onnistuu. Järjestämisvastuu siirtyy maakunnille, joiden valtuustoihin valitaan päättäjät vaaleilla. Niihin pitäisi myös löytää ehdokkuuteen ja päättäjätehtäviin valmiit kansalaiset.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: