Kehittynyt yhteiskunta on polvillaan kulkutaudin edessä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kehittynyt yhteiskunta on polvillaan kulkutaudin edessä – Talouden suojeleminen on jopa terveyden suojelemista hankalampaa

uudet kolumnikuvat, Timo Simula01­

6.4. 3:00

Koronaviruksen aiheuttama pandemia eli erittäin laajalle levinnyt kulkutauti on pannut maailman sekaisin ennennäkemättömällä tavalla. Vielä emme tiedä kuinka moni tautiin sairastuu ja kuinka moni kuolee.

Kulkutautien uhka on ollut puheenaiheena usein, mutta edellisestä isosta pandemiasta on kulunut jo 50 vuotta. Hongkongilaista influenssaa sairastettiin Suomessakin 1960-luvun lopulla. Tauti oli iso uutinen, mutta ihmisten arkeen se ei vaikuttanut lainkaan siinä määrin kuin koronavirus. Suurimmassa vaarassa olevia riskiryhmiä suojeltiin asettamalla sairaaloihin ja vanhainkoteihin vierailukieltoja, mutta muut torjuntatoimet olivat vähäisiä.

Hongkongilaiseen kuoli Suomessa tuhat ihmistä, mutta nykyisenkaltaista päivittäistä uutisseurantaa kuolonuhreista ei ollut.

Vuosina 1957–1958 liikkeellä oli aasialainen influenssa, joka oli hongkongilaista vakavampi. Siihen kuoli maailmanlaajuisesti ehkä noin 2 miljoonaa ihmistä, hongkongilaiseen vain puolet siitä. Suomalaisia aasialaiseen kuoli alle pari tuhatta.

Ylivoimaisesti pahin viime vuosisadan pandemioista oli vuonna 1918 levinnyt espanjantauti. Influenssan leviämisen torjuntakeinot olivat jo sata vuotta sitten tiedossa, mutta yhteiskunta oli aivan erilainen. Puutteellinen hygienia, kehittymätön sairaanhoito, nälkä ja sisällissodan jälkeinen epävakaa aika vaikuttivat sairastuneisuuteen ja kuolleisuuteen. Suomessa tautiin kuoli jopa 30 000 ihmistä ja maailmanlaajuisesti kymmeniä miljoonia.

Koronaviruksen aiheuttama tauti vertautuu olemukseltaan espanjantautiin. Keskellämme on tuntematon tauti, jonka torjumiseen ei ole rokotetta eikä lääkettä.

Sata vuotta sitten kuolleita laskettiin kirkkomaalla, nyt saamme tarkat tiedot kuolleista tiedotusvälineistä. Yhteiskuntamme on nyt paljon paremmin varustautunut sairastuneiden hoitoon. Vakavasti sairastuneet pääsevät nyt tehostettuun hoitoon, sata vuotta sitten vakava sairaus vei lähes varmasti hautaan.

Kehittynyt yhteiskunta on toisaalta hyvin haavoittuvainen. Kulkutauti on pannut maailman talouden polvilleen paljon pahemmin kuin espanjantauti. Taitaa olla niin, että nyt ihmishenkien suojeleminen on helpompaa kuin talouden suojeleminen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?