Presidentti Sauli Niinistö teki tärkeän avauksen – ei valeita, vaan kunnioitusta ja käytöstapoja - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Presidentti Sauli Niinistö teki tärkeän avauksen – ei valeita, vaan kunnioitusta ja käytöstapoja

5.12.2019 3:00

Tämän vuoden itsenäisyyspäivän Linnan juhlat ovat saaneet ympärilleen ajankohtaisen ja tärkeän teeman, kun presidentti Sauli Niinistö nosti esille oikean tiedon välittämisen sekä yhteiskunnallisen ja kunnioittavan keskustelukulttuurin tärkeyden.

Niinistö toi viime perjantaina medialle järjestetyssä tilaisuudessa esille huolensa nykyisestä tavasta käydä loukkaavaa ja epäkunnioittavaa keskustelua. Yleisessä keskustelussa viljellään Niinistön mukaan puolitotuuksia, loukkaavia ilmaisuja ja suoranaisia valheita. Hektisessä maailmassa lähdekritiikki unohtuu herkästi, tietoja irrotetaan asiayhteydestä tai yhdistellään niitä pahimmillaan niin, että siitä syntyy valhe.

Totuudessa pysyminen on ajankohtainen teema niin tämän hetken politiikassa kuin tavallisen ihmisen kannalta. Teknologisen kehityksen myötä suhde tietoon on Niinistön mukaan muuttunut ja sosiaalinen media antaa jokaiselle vapaat kädet jakaa valeuutisia ja vapauden myös uskoa niihin. Niinistö muistutti myös, että maalittamisen kohteeksi voi joutua kuka tahansa, olipa sitten poliitikko, toimittaja tai koululainen.

Paras suojaus panettelua ja puolitotuuksia vastaan löytyy Niinistön mukaan jokaisen korvien välistä. Siitä, mitä suostuu ottamaan vastaan. Myös valvonta on tärkeää, ja Niinistö totesikin pistäneensä ilolla merkille, että esimerkiksi Facebook on alkanut valvoa tarkemmin sisältöjään.

Niinistö puhui myös omiensa ohjaamisesta todeten samalla, että puhuu asiasta silläkin uhalla, että se ymmärretään väärin. Presidentin viesti oli kuitenkin niin selkeä, ettei sitä voi ymmärtää väärin, paitsi tahallaan ja tarkoitushakuisesti.

Omiensa ohjaamisella Niinistö tarkoitti jokaista meistä; yksilöä, yhteisöä, työpaikkaa, urheiluseuraa, päättäjiä. Jokaisella on vastuu ja velvollisuus ojentaa ihmistä, joka on hakoteillä käyttäytymisensä kanssa.

Esimerkkinä Niinistö käytti jalkapallokatsomoa, jossa katsoja ojentaa toista huonosti käyttäytyvää katsojaa. Tuollainen kannatus, joka perustuu huonoon käytökseen, ei Niinistön mukaan kelpaa.

Presidentti teki tärkeän avauksen ja muistuttaa meitä itsenäisyyspäivänä siitä, että meillä upea maa. Ei pilata sitä, vaan arvostetaan maatamme ja toisamme.

Presidentti Sauli Niinistö nosti tämän vuoden Linnan juhlien teemaksi oikean tiedon välittämisen ja kunnioittavan keskustelukulttuurin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos