Pääkirjoitus: Lasten laiminlyönti maksaa inhimillisesti ja taloudellisesti - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Lasten laiminlyönti maksaa inhimillisesti ja taloudellisesti

3.1.2020 5:00

Uuden vuosikymmenen alkaessa kuntien olisi syytä nostaa yhdeksi vuosikymmenen tärkeimmistä tavoitteista lasten oikeuksien toteutuminen.

Lastensuojelun Keskusliiton mukaan lastensuojelu koskettaa jatkuvasti kymmeniä tuhansia lapsia Suomessa. Esimerkiksi toissa vuonna lastensuojeluilmoituksia tehtiin yhteensä 14  880 kappaletta. 18 544 lasta eli kodin ulkopuolelle sijoitettuna ja 54 883 lasta oli avohuollon asiakkaana. Näiden lisäksi on paljon lapsia, joita lastensuojelun tarjoama apua ei tavoita ja joilta on riistetty mahdollisuus onnelliseen lapsuuteen.

Ennaltaehkäisevän työn merkitys lasten hyväksi on usein mantra, joka nousee esille poliittisessa keskustelussa kuntien budjetoinnin yhteydessä. Harvemmin keskustelu kuitenkaan johtaa todellisiin panostuksiin lasten hyvinvoinnille.

Jokaisen valtuutetun olisi syytä perehtyä tarkemmin lastensuojelun kustannuksiin, jotka saattavat nopeastikin horjuttaa pahoin kuntataloutta. Pienelle kunnalle jo yhdenkin perheen lapsiin kohdistuva huostaanotto voi aiheuttaa merkittäviä kustannuksia.

Korutonta kieltään kertoo Porin perusturvalautakunnassa esillä ollut hinnasto, jossa valtakunnallisesti toimiva Valtion koulukodit korotti hintojaan 13–23 prosenttia. Korotusten jälkeen erityistason osastohoito maksaisi 417 euroa vuorokaudelta, vaativan tason osastohoito 581 euroa vuorokaudelta ja erityinen huolenpito 644 euroa vuorokaudelta. Vielä näiden lisäksi kustannuksia tulisi jälkihuollosta ja perusopetuskuluista. Valtion koulukoteihin ei ole tällä hetkellä sijoitettuna yhtään lasta Porin perusturvan alueelta, mutta hinnasto kertoo hyvin toiminnan kustannustasosta.

Uutta tietoa ostopalveluiden ja itse tuotettujen palveluiden kustannusvaikutuksista saadaan Porin perusturvassa lähiaikoina, kun Porin Isosannassa aloittaa toimintansa uusi perusturvan oma perhekuntoutus-​ ja lastensuojeluyksikkö.

Jokaisessa Satakunnan kunnassa päätöksentekijöiden olisi syytä saada kattava tietopaketti lastensuojelun nykytilasta ja ennaltaehkäisyn vaikutuksista. Panostukset tähän hetkeen vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Välinpitämättömyys nyt johtaa syrjäytymiseen aikuisuudessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos