Ökykonttoreiden aika on ohi, nuorille etätyö on ilmastoteko - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Ökykonttoreiden aika on ohi, nuorille etätyö on ilmastoteko

26.5.2020 3:00

Ei tarvitse mennä kovin pitkälle taaksepäin, kun yrityksen menestyksen merkki oli oma toimitalo. Kaupunkien ja kuntien parhaille paikoille nousi lasitaloja. Marmorilattioilla tanssittiin avajaistanssit. Sitten otettiin kuva lehteen.

Lehtitaloissa edettiin samalla meiningillä. Oma toimitalo oli monen maakuntalehden unelmien täyttymys. Kirkko, kaupungintalo ja maakuntalehden toimitilat olivat usein pienen taajaman komeimmat rakennukset.

1990-luvun laman aikana alalla kuin alalla alettiin ajatella toisin. Kuuluuko toiminnan ytimeen kiinteistöjen omistaminen? Jostain pitää karsia, kun rahaa ei enää tulekaan sisään ovista ja ikkunoista.

Luopumisen aika koitti 2000-luvulla. Osalle vanhan vallan miehistä ja naisista kiinteistöistä luopuminen oli kova pala. Meneekö koko uskottavuus, kun seinätkään eivät enää ole omat? Mitä viedään seuraavaksi?

Mitähän mahonkipöytiin ja opiskelijayksiön kokoisiin omiin huoneisiin tottuneet aikalaiset ajattelisivat nykyisistä työtiloista? Ikiomien tiiliseinien lisäksi myös väliseinät ovat kadonneet.

Töitä tehdään avokonttoreissa. Kaikissa paikoissa ihmisillä ei ole edes omaa työpöytää. Läppäri otetaan aamulla hyllystä ja lähdetään katsomaan, mihin persoonansa asettaisi.

Korona-aika toi vielä suuremman mullistuksen. Työntekijät jäivät kotiin ilman pomon valvovaa silmää. Mahtaako siitäkään mitään tulla?

Kyllä mahtaa. Siitä näyttää tulevan uusi normaali. Moni kertoo, kuinka saa etätyössä enemmän aikaan kuin avokonttorissa. Keskittymiskyky paranee eikä tarvitse juosta porukan kanssa kilpaa avokonttoreiden hiljaisiin työtiloihin.

Marmorilattioilla ja lasipalatseilla ei ole merkitystä nuoremmille työntekijöille. Monelle heistä etätyö on ilmastoteko. Jos etätyö tuntuu yksinäiseltä, he ottavat yhteyttä työkavereihinsa sovellusten kautta. Tai kantavat läppärinsä kahvilaan sitten kun ne joskus taas aukeavat.

Monumentaalisten pääkonttoreiden aika taitaa olla ohi. Työntekijät ovat niitä tuskin koskaan kaivanneet. Pikemminkin he ovat hiljaa mielessään laskeskelleet, kuinka monta ihmistä palatsien ylläpitokustannuksilla saataisiin palkattua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: