Korona-aika voi sulkea muistisairaan lukkojen taakse - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Korona-aika voi sulkea muistisairaan lukkojen taakse

Pääkirjoitus

15.4. 3:00

Huomenna tulee tasan kuukausi siitä, kun Sanna Marinin (sd.) hallitus totesi Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.

Koronaviruskuukausi on tehnyt kansalaisista valveutuneita virologeja ja tilastotieteilijöitä.

Sosiaalisessa mediassa käydään kiihkeitä keskusteluja siitä, mitä tartunta- ja sairaalaluvuista pitäisi päätellä, kuka on oikeassa ja erityisesti kuka on väärässä.

Viime päivien uutiset ovat olleet jossain määrin lohduttavia. Pahimmat uhkakuvat eivät ole toteutuneet.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tiukkoihin rajoitustoimiin vieläkään pitäisi suhtautua kevyesti. Vaikka taudin eteneminen on tasaantunut, lääkettä siihen ei vielä ole keksitty.

Yksi viime viikkojen huolestuttavin piirre on, että virus on jo Suomessakin löytänyt tiensä muutamaan vanhusten hoivakotiin tuhoisin seurauksin.

Iäkkäitä pidettiin jo epidemian alkuaikoina erityisenä riskiryhmänä, minkä vuoksi hallitus kielsi ensitöikseen vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

Asetelma on kaikin puolin hankala.

Kaksi kolmesta ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä asuvista sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta, mikä vaikeuttaa paitsi rajoitusten, karanteenitoimien ja eristyksen, myös oman tilanteen ymmärtämistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut, milloin vaeltelevan vanhuksen oven saa pistää säppiin. Näin voidaan toimia, kun tartunnan saanut ei muistisairautensa vuoksi osaa noudattaa eristysmääräystä.

Ihmisen perusoikeuksiin puuttuva pakkotoimi on rankka ja vaarana on, että se heijastuu vanhuksen toimintakykyyn ja terveyteen.

Miten hän saa hälytettyä huoneestaan apua, jos ei enää muista, miten käyttää hälytysnappia?

Suomen geriatrien mukaan ohjeissa ei oteta tarpeeksi laajasti kantaa siihen, miten ja missä tilanteissa mahdollinen eristys voidaan järjestää.

Näihin hyvin eettisiin ongelmiin ei ole tulossa pikaista, helpottavaa ratkaisua.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi viime viikolla, että iäkkäät ihmiset saattavat joutua olemaan liikkumisrajoitusten alaisina vuoden loppuun asti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?