Kirjurinluodon saunayrittäjät ansaitsevat huomion - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

"Saunapojat" ansaitsevat nyt kaupungilta erityisen huomion

10.5.2020 3:00

Helmikuussa tuli ilmi yllätyksellinen uutinen, että kolme yksityishenkilöä suunnitteli Porin keskustan kupeeseen yleistä saunaa.

Saunan oli määrä sijaita kaupungin vuokratontilla Karjarannan Shellin ja kerrostaloalueen välissä. Puukiukaalla varustettu sauna oli tarkoitettu ensisijaisesti saunomiselämykselle uintimahdollisuuksineen. Ajatuksena olivat myös lämmitettävät paljut sekä kahvio ja mahdollisesti terassi.

Idea kaupunkisaunasta otettiin saunanystävien keskuudessa vastaan riemuhuudoin. Saunan naapurissa sijaitsevien kerrostaloasukkaiden keskuudessa hanke kuitenkin herätti ärtymystä ja pelkoa savu- ja meluhaitoista.

Toinen yllätys koettiin kuluneella viikolla, kun kävi ilmi, että kaupungilla olisi tarjota saunalle toinenkin paikka. Sauna voitaisiin mahdollisesti rakentaa todelliselle huipputontille Kirjurinluodon uimarannan länsipuolelle. Uintimahdollisuus paranisi kertaheitolla, sauna olisi keskellä vehreää luontoa ja sitä hellisi auringonpaiste pitkin päivää.

Kaupunkisuunnittelun mukaan saunasta pitäisi järjestää samantapainen käyttöoikeuden kilpailutus kuin torin huoltorakennuksesta tehtiin. Vaikka sauna olisi yksityisessä omistuksessa, kaupunki olisi mukana hankkeessa tekemällä yksityisten saunanomistajien kanssa niin sanottua public-private -yhteistyötä, jossa kaupunki tarjoaisi osaa saunan palveluista palveluntuottajan avulla.

Itse saunan rakentaminen Kirjurinluotoon sujuu oletetusti kohtuullisen vaivattomasti. Puulämmitteinen sauna sopii Kansallisen kaupunkipuiston maisemaan hyvällä maulla toteutettuna erinomaisesti. On todennäköistä, että saunaa varten ei tarvita kaavamuutosta, joka voisi pitkittää hankkeita vuosilla. Sauna voitaisiin sen sijaan saada paikalle nopeasti paljon kevyemmällä suunnittelutarveratkaisulla.

Uusi yksityiskohta hankkeen toteuttamisessa on se, että erinomaisen alkuperäisen idean esittäneet ovat luonnollisesti samalla viivalla muiden tarjoajien kanssa käyttöoikeuden kilpailutuksessa.

Yrittäjäystävällisellä kaupungilla on kuitenkin moraalinen velvoite huomioida saunahankkeen alkulöylyjen heittäjät.

"Saunapojat" ansaitsevat nyt kaupungilta erityisen huomion.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: