Olut ja makkara jääkiekko-ottelussa ei ole kohtuuton luontaisetu - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Olut ja makkara jääkiekko-ottelussa ei ole kohtuuton luontaisetu kunnallispoliitikolle – Sen voisi kertoa avoimesti

9.7.2020 3:00

Porin virkamieskunta on kaikesta päätellen ottanut tosissaan ohjeistuksen kohtuullisesta edustamisesta. Ravintolassa tilataan maltillisesti ja kuitit tarkistetaan huolella. (SK 8.7.)

Jos palveluliikelaitoksen entisen johtajan Kaj Kainulaisen varsin kiusallisesta edustamisesta kaikkine kansitakkeineen ja omien laskujen hyväksymisestä seurasi jotain hyvää, niin se on tieto siitä, että tekemisiä seurataan.

Tämä pätee peruskaupunkiin. Konserniyhtiöt tekevät, mitä parhaaksi näkevät, eikä siitä tarvitse toimittaa kuitteja veronmaksajille.

Edustamisessa ei sinänsä ole mitään pahaa. On asiallista osoittaa vieraanvaraisuutta esimerkiksi elinkeinoelämälle. Tonnin ravintolalasku voi kuulostaa opiskelijalle paljolta, mutta kymmenen hengen seurue ei sillä rahalla pröystäile.

Suhteita tulee pitää yllä siinä määrin kuin se on veronmaksajien etu. Se harvoin tarkoittaa kaveriporukan koko yön tinaamista edustussaunalla, mutta ministerille voi tarjota muutakin kuin halvinta kyykkyviiniä.

SK:n lukijapalautteen perusteella kuntalaisia ihmetytti uutinen kaupungin Isonmäen jäähallin aition tarjoiluista. Vuoden 2019 aikana veronmaksajien piikkiin nautittiin reilulla 22 000 eurolla ruokaa ja juomaa Ässien otteluissa.

Aitio on varattu edustuskäyttöön, mutta useimmin siellä pyörivät virkamiehet ja poliitikot eri kokoonpanoilla. Joskus on mukana kavereita ja perheitä, joskus yritysvieraita. Kerrotaan virkamiehestä, joka lähti kesken lautakunnan kokouksen, kun Ässät oli päässyt ihan pudotuspeleihin asti.

Kunnallispoliitikoista moni tekee pitkää iltaa yhteisten asioiden äärellä, eikä kokouspalkkioilla rikastu. Sitä vasten olut ja makkara aitiopaikalla ei ole kohtuuton lisä. Sen voisi silti sanoa avoimesti, että hommaan käytännössä kuuluu luontaisetu.

Innokkaimmat fanit käyttävät aitiota tiettävästi 15-20 kertaa kauden aikana.

Kyse on myös piilotuesta paikalliselle urheiluseuralle. Suoraa avustusta kaupunki maksoi Ässille 25 000 euroa vuonna 2019. Ostoliikennettä syntyi reilulla 76 000 eurolla, josta ravintolalaskut on yksi osa.

Jäähallin remontti maksoi noin kaksitoista miljoonaa, josta Ässät maksoi itse vajaat viisi. Loput kulut jäivät kaupungille ja valtiolle.

Porin kaupunki joutuu ensi syksynä kovalle talouskuurille ja kaikki kulut syynätään. Lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksista ei kannata leikata, koska lasku tulee myöhemmin korkojen kanssa.

Sen sijaan päättäjien kannattaa pohtia, kuinka olennaista ammattilaisurheilun tukeminen on veronmaksajille. Jääkiekon SM-liiga on kaikesta huolimatta myös liiketoimintaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?