"Järkeistetty hautajaispolku" kuulostaa liian rationaaliselta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

"Järkeistetty hautajaispolku" kuulostaa liian rationaaliselta – palveluissa pitäisi ottaa huomioon, että niitä tuotetaan ihmisille

4.9.2019 3:00

Satakunnan Kansa uutisoi kahdesta porilaisesta uudistuksesta: Kaupungin kotihoito alkaa toimittaa vanhuksille jäähdytettyjä aterioita lämpimien sijaan, ja seurakuntayhtymä keskittää hautausjärjestelyt Käppärän toimistoon.

Yleisesti ottaen tällaisia päätöksiä perustellaan järkisyillä. Kritiikki ammutaan usein alas tunnepitoisena muutosvastarintana.

Tunteellekin pitäisi olla sijansa. Ihmisille näitä palveluja tuotetaan. Esitettyjen perusteluiden pitäisi olla vedenpitäviä; ei mitään laiskaa näennäisjärkeä.

Jos lämmitettyjen aterioiden pitäminen säädetyissä lämpötilarajoissa on tosiaan hankalaa ja kylmänä perille toimittaminen parantaa ruuan tasoa, ratkaisu voi olla perusteltu. Jos ruokaa kuitenkin tuodaan vanhukselle jopa viikon tarpeiksi, miten hyvänä se mahtaa jääkaapissa pysyä?

Hautajaisjärjestelyiden keskittämistä perustellaan sujuvuudella. Porin Kirkkosanomissa (6/09) kerrotaan "järkeistetystä hautajaispolusta". Jos se tarkoittaa vain sitä, että henkilökunnan on entistä helpompi tuottaa sama palvelu, onko perustelu kestävä?

Tellervo Kuusiranta tuo esiin mielipidekirjoituksessaan, että lavialaiset ovat saaneet samanlaisen keskitetyn palvelun tähänkin asti, mutta läheltä, oman seurakuntansa toimistosta.

Siinä se kompastuskivi taitaa olla. Onko seurakuntayhtymällä mahdollisuutta ylläpitää samanlaisia palveluja kaikissa kuudessa seurakunnassaan?

Onko oikein, että Keski-Porin tai Teljän seurakuntalaiset, joita on enemmän, maksavat kirkollisverossaan myös pienemmän ryhmän, lavialaisten mahdollisuudesta lähipalveluun?

Vastaus voi hyvinkin olla, että se olisi oikein kristillistä meiltä isomman seurakunnan väeltä.

Hautauspalvelut ovat edelleen niitä harvoja kirkon palveluja, jotka koskettavat meistä jokaista – maallistuneetkin maatuvat. Kirkko sahaa helposti oksaansa, jos heikentää tällaista ydinpalvelua.

Näitä palveluita tuotetaan yhteisön jäsenten hyväksi. Jos palvelut suunnitellaan sen perusteella, miten ne olisi helpointa toteuttaa, moni asia voitaisiin vain jättää tekemättä.

Äärimmilleen rationalisoitu palvelu voi muuttua irvikuvaksi itsestään: se on aiempaa helpompi ja halvempi tuottaa, mutta maksaa edelleen – eikä täytä tarkoitustaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos