Pääkirjoitus: koronapetoksista kovemmat tuomiot - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Rikolliset ovat alkaneet ratsastaa koronapelolla: 3D-laseilla varustautuneille vanhuksia vainoaville ”koronatarkastajille” pitäisi voida langettaa paljon tavallista kovemmat rangaistukset

Tomi Tuomi.­

2.4. 3:00

Koronaviruksen aiheuttama pelko on avannut kyseenalaisia markkinarakoja ammattirikollisille. Kyseessä ovat tutut sudet uusissa lampaannahoissa, sillä petosmiesten toimintamallit itsessään ovat meille jo varsin tuttuja.

Poliisihallitus varoitti jo maaliskuun puolivälissä petosmiesten hyödyntävän koronapelkoa päästäkseen ikäihmisten asuntoon koronavirustarkastajiksi naamioituneena.

Ilta-Sanomat puolestaan uutisoi (30.3.2020) vantaalaisesta 85-vuotiaasta rouvasta, joka kertoi 3D-lasein ja suihkepulloin varustautuneista ”koronavirustarkastajista”, jotka tunkeutuivat rouvan asuntoon ja onnistuivat anastamaan muun muassa koruja. Uutisessa mainitaan, että maaliskuun lopussa poliisilla oli Uudellamaalla tutkittavana yhteensä kolme koronapelkoa hyödyntänyttä epäiltyä rikosta.

Satakunnassa tapauksia ei ole raportoitu poliisille onneksi vielä yhtään. Satakunnan Kansa varmisti asian Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Kuluttajaliitto puolestaan on varoittanut kansalaisia netissä leviävistä huijausviesteistä, joissa hyödynnetään koronaviruksen aiheuttamaa pelkoa ja epätietoisuutta. Näillä viesteillä pyritään saamaan sähköpostin tai someviestin vastaanottajat klikkaamaan linkkiä, joka asentaa uhrin koneelle haittaohjelman.

Viruspelon varjolla uhreilta voidaan kalastella myös luottokortti- ja käyttäjätietoja. Huijausviesteissä on myös esiintynyt pyyntöjä ladata opas, joka auttaisi suojautumaan taudilta.

Koronavirushuijaritkin voi tunnistaa tutuilla menetelmillä. Yllättävänkin vierailun sattuessa on hyvä muistaa, että viranomaiset eivät suorita koronaan liittyviä tarkastuksia kotioloissa tai yritysten tiloissa. Koronavirusaikanakin viranomaisen on pyydettäessä esitettävä virkamerkkinsä, eikä tuntemattomia ihmisiä tarvitse viruspelossa päästää omaan kotiin.

Hätänumero on edelleen se numero, johon on soitettava viipymättä, jos epäilee joutuneensa koronavirusvaletarkastajan uhriksi.

Koronavirushuijarit ovat kaikilla moraalisilla mittareilla erityisen alhaisia menetelmiä hyödyntäviä rikollisia. Rikoslaki antaisi nykyisellään todennäköisesti vähän mahdollisuuksia esimerkiksi koventamisperusteen käyttämiseen tuomiota mitattaessa koronaviruspelkoa hyödyntäneistä rikoksista tuomittaessa. Kun pandemia aikanaan hellittää ja eduskunta palaa varsinaiseen lainsäädäntötyöhön, olisi sen pohdittava, onko yleistä hätätilaa hyödyntävät rikolliset tuomittava tavanomaista selvästi tuntuvampiin rangaistuksiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?