Entä jos 0-40-vuotiaat joutuisivat välttämään kontakteja muihin? Ikäihmisiä kohdellaan nyt kuin laumaa, jossa kaikki ovat samanlaisia - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Entä jos 0-40-vuotiaat joutuisivat välttämään kontakteja muihin? Ikäihmisiä kohdellaan nyt kuin laumaa, jossa kaikki ovat samanlaisia

12.5. 3:00

Äitien ja isien henkeä suojellaan, mutta unohtuiko mieli, kysyi Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin is.fi:ssä äitienpäivänä. Palautteesta päätellen vastaus kuuluu, että unohtui.

Yksi Appelsinin kirjoitukseen vastanneista kertoi äitinsä kohtalosta. Äiti kuoli eristyksen aikana hoitokodissa. Tytär olisi toisenlaisissa olosuhteissa saattanut ehtiä paikalle. Nyt siihen ei ollut edes mahdollisuutta.

Satakunnan KansanmielipidesivullaSeija Noppari kirjoittaa äidilleen. Nopparin äidillä on vakava kuulovamma. Puhelimessa hänen kanssaan ei voi jutella.

Omaiset ovat käyneet katsomassa äitiä ja isoäitiä ikkunan takaa.

– Tuuletusikkunasta olet sanonut, että sinulla on kovin paha olla.

Ikäihmisten mielenterveydestä ja yksinäisyydestä huolestuminen ei tarkoita sitä, etteikö ikäihmisiä pitäisi suojella koronalta. Keinot vaan ovat nyt kovat.

Mietitäänpä ikähaarukkaa. 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien pitäisi nyt välttää kontakteja muihin. MTV:n (10.5.) 107-vuotias Klaudia Rahikainen kommentoi erikoista äitienpäivää. Hän pääsi tapaamaan tyttäriään hoitokodin pihalle tuodun kontin pleksin takaa.

Kun yksi jos toinen elää 100-vuotiaaksi, nuorimpien ja vanhimpien "eristyksissä" olevien ikähaitari on 40 vuotta. Miten reagoisimme, jos meille sanottaisiin, että 0-40 -vuotiaiden pitää pysyä erillään muista?

Nyt puhutaan paljon korona-exitistä. Yksi tärkeä, toivottavasti onnistunut exit käynnistyy, kun lähiopetus alkaa torstaina 14.5.

Pääosin uutiset korona-exitistä koskevat kuitenkin taloutta. On ymmärrettävää, että monissa asioissa edetään talouskärjellä. Mutta jos se pysyy ainoana kärkenä, yhteiskunnastamme jää aika kylmä koronamuisto.

On aika tavallista, että omaiset haluavat olla läsnä lähdön hetkellä. Halutaan pitää kädestä kiinni, silittää hiuksia. Istua vielä hetki vierellä, kun kaikki on ohi.

Monia meistä vainajan rauhallisten kasvojen näkeminen lohduttaa. Toivottavasti yhteiskunta järjestää henkistä tukea niille, joita omaisen viimeiset, yksinäiset hetket jäävät kalvamaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?