Himmeli on pian vanhusten yhteisökeskus - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Porissa on pian innovatiivinen Himmeli, jossa robotiikan avulla saadaan vanhustenhuolto kannattavaksi

Anne Mäkelä

6.9.2019 3:00

Perusturvajohtaja Terttu Nordman sai keväällä aikaan melkoisen myräkän esitettyään palvelukeskus Himmelin toiminnan lakkauttamista kesän aikana.

Nordmanilla ei ollut rajussa esityksessä mitään menetettävää. Hän jää eläkkeelle tämän vuoden kuluessa.

Räväköillä esityksillä saa yleensä parhaiten aikaan tulosta: asiat menevät vauhdikkaammin eteenpäin. Niin kävi nytkin.

Nyt Himmeliin ollaan puuhaamassa innovatiivista vanhusten yhteisökeskusta. Tällä hetkellä esitys liikkuu ylätasolla.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen puhui keskiviikkona Himmelissä pitämässään tilaisuudessa muun muassa digitaalisuudesta ja robotiikasta. Asioita, joiden tänä päivänä uskotaan itsestään tekevän taikoja ja muuttavan tuottamattoman tuottavaksi.

Mielenkiintoista on, että kaupunginjohtaja laskeutui kaupunkilaisten pariin juuri tässä asiassa ja juuri nyt. Hänellä luulisi olleen jo pitkään tietoa asioiden tilasta ja Himmelin huononevasta kunnosta.

Julkisessa keskustelussa paine on ollut kova ihmisten ihmetellessä asioiden saamaan suuntaa. Joskin osa keskustelijoista lienee sellaisia, jotka eivät välttämättä ole rakennuksessa koskaan käyneet saati tarvinneet sen palveluja. Jostakin se silti kertoo: ihmiset ovat kiinnostuneita rakennetusta ympäristöstä.

Tunteella näitä asioita ei kuitenkaan voi päättää, kuten kävi esimerkiksi kouluverkkokeskustelun lopputulemana. Joitakin vaikeita päätöksiä siirrettiin suvereenisti eteenpäin.

Positiivista Himmelin tapauksessa on se, että toimenpiteitä on menossa. Onhan kyseessä arvorakennus, joka ei voi jäädä oman onnensa nojaan.

Iso ja laajeneva pulma on kuitenkin edelleen olemassa.

Kaupungilla on yhä enemmän käsissään niin sanottuja ongelmarakennuksia, joiden kanssa on elettävä. Patenttiratkaisuna ei voi olla erilaiset yhteisökeskukset tai kaupunkilaisten olohuoneet.

Himmelin kehittämisestä keskustellaan kaupunginhallituksessa tulevana maanantaina. Toivottavasti luottamushenkilöillä on kanttia esittää teräviä kysymyksiä, vaikka kaupunginjohtaja antoi asialle melkoisen vahvat ja keskustelua ohjaavat raamit.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut