Porin kävelykatu ja sekakäyttäjät - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Porin kävelykadun ongelmissa kyse ei ole siitä, kuka kadulla saa olla - kyse on siitä, miten siellä ollaan

8.9.2020 7:00

Siinä he taas istuvat. Paitsi nuorin, hän kerjää. Vanhemmat sunnuntaikävelijät kiertävän joukon kaukaa. Heitä pelottaa, sillä mies tarttuu hihaan.

Nuori tyttö pysähtyy. Hän laittaa nuorukaisen käteen euron kolikon.

– An ny ....ttu enemmän, eihän tällä saa ees yhtä kaljaa.

Tuokiokuva on heinäkuiselta Porin kävelykadulta. Se on myös yksi niistä samanlaisista hetkistä, jotka saivat porilaiset tarttumaan kynään. Kommentointi satakunnankansa.fi:ssä lähti lentoon.

– Porin kävelykadulla on lähes koko kadun mitalta puliporukkaa, narkkareita jne - laitapuolen kulkijoita riittää joka lähtöön.

– Kun menee muutenkin huonosti, niin tällaiset ongelmat vain lisääntyvät.

– Pultsari on ihminen niin kuin kuka tahansa tähänkin kirjoittanut on.

Kun puhutaan niin sanotusti laitapuolen kulkijoista, kiusaus tahalliseen väärinymmärtämiseen on suuri. Yhdestä asiasta keskustelijat ovat kuitenkin yhtä mieltä: jotain Porin kävelykadulle on tapahtunut.

Aivan liian monen liiketilan ikkunasta näkyy vain tyhjää. Se kertoo kävelykadun kuihtumisesta. Moni on sanonutkin, että laitapuolen kulkijoiden määrä lisääntyy sitä mukaa kuin liiketilat tyhjenevät.

Näkemys ei ole tyhjästä nyhjäisty. Perheiden tie käy sillan yli Puuvillan kauppakeskukseen. Sitä paitsi heinäkuussa moni kävelykadun liike piti sunnuntaisin ovensa kiinni. Se oli erikoisena kesänä ymmärrettävää, mutta suljetut ovet tekivät keskustasta myös entistä kolkomman.

Kävelykadun ongelmissa kyse ei ole siitä, kuka kadulla saa olla. Kyse on siitä, miten siellä ollaan.

Ihan heti ei tule mieleen paikkaa tai tilaa, jossa on lupa käyttäytyä miten sattuu. Julkijuopottelu lienee edelleenkin lähtökohtaisesti kielletty. Lähimmäisen "kraiveliinkaan" ei vissiin passaa tarttua, vaikka kuinka mieli tekisi. Ei edes pöhnäspäitten.

Pori ei ole kävis-ongelmineen yksin. Kaupungin keskustan käsitekin on muuttunut. Keskusta ei enää ole siellä, minne se alun perin rakennettiin. Se siirtyy sinne, minne ihmiset menevät.

Ennen vanhaan toreilla jöötä piti toripoliisi. Vähän samanlaisen kansan keskuuteen jalkautuvan reinikaisen perään kävis-keskustelussakin huudellaan. Ei yhtään pöllömpi idea.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut