Hyvä perehdytys on tärkeä osa kesätyökokemusta, ja onnistuessaan se palvelee myös työnantajaa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Hyvä perehdytys on tärkeä osa kesätyökokemusta, ja onnistuessaan se palvelee myös työnantajaa

Laura Ikävalko on vastavalmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri.

7.6.2019 3:00

Kesätyökausi on alkanut ja monet nuoret saavat jälleen ensimmäisen kosketuksensa työelämään. Suomalaisen työn liitto on kartoittanut nuorten odotuksia kesätyöltä, ja 75 prosenttia tutkimukseen vastanneista nimeää tärkeimmäksi asiaksi palkan. Raha siis kiinnostaa nuoria, paikkakunnasta riippumatta.

Satakunnan suurin yksityinen työnantaja, Satakunnan osuuskauppa, on niin ikään kysellyt kesätyöntekijöiltään työn annista. Tärkeäksi asiaksi on noussut ehkä hieman yllättäen perehdytys.

Nuoret haluavat hyvän perehdytyksen, ja myös työnantaja pitää perehdytystä tärkeänä. Parhaassa tapauksessa perehdytys jatkuu koko kesän ajan.

Kiire leimaa monia työpaikkoja, mutta hyvälle perehdytykselle on silti tärkeää raivata aikaa. Perusteellinen perehdytys parantaa työssä suoriutumista, kun työntekijälle on selvää mitä tehdään ja miksi tehdään. Hyvä perehdytys ottaa väliaikaisenkin työntekijän osaksi työyhteisöä. Mahdollisten tavoitteiden läpikäyminen auttaa ymmärtämään, mitä työntekijältä odotetaan ja halutaan. Jos mahdollista, perehdytystä on hyvä suunnitella yksilöllisesti. Jos vaikkapa kassajärjestelmän käyttämisestä on jo kokemusta, ei siihen kannata käyttää samalla tavalla aikaa kuin aivan uuteen opetteluun.

Perehdytykseen on hyvä sisällyttää myös monia varsinaiseen työhön liittymättömiä asioita. Monella ensikertalaisella ei välttämättä ole tietoa, miten työterveys toimii. Entä minkä verran taukoja päivän aikana on ja missä niitä vietetään?

Työelämä muuttuu koko ajan, ja on hyvä, että nuoret uskaltavat vaatia työnantajalta ja työelämältä aiempaa enemmän. Suoraan syvään päähän upottamista, ensimmäisenä päivänä työhön ryhtymistä ilman kunnon perehdytystä ei tarvitse sietää.

Kunnollinen perehdytys palvelee myös työnantajaa. T-median teettämä tutkimus vuodelta 2014 kertoo, että 70 prosenttia nuorista keskustelee kesätyökokemuksistaan kavereidensa kanssa. Jos työpaikasta on huonoa sanottavaa, sana voi levitä nopeasti ja aiheuttaa mainehaittaa yritykselle.

Onnistuneella perehdytyksellä voi varmistaa, että työstä saa kaiken irti ja siihen haluaa mahdollisesti palata tulevaisuudessakin.

Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen maistiainen työteliäästä tulevaisuudesta. Hyvä työnantaja varmistaa, että nuorelle jää kokemuksesta hyvä maku.

Rasmus ja Olivia Pudas pyörittivät viime kesänä omaa kesäkahvilaa Luvialla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: