Pääkirjoitus: Joko aika on kypsä Pohjois-Satakunnan isolle liitokselle? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Joko aika on kypsä Pohjois-Satakunnan isolle liitokselle?

30.9.2019 7:32

Orastavan ruskan värjäämää Lavian kylänraittia kulkiessa ei ihan äkkiseltään tunne olevansa Porin laitakaupungilla. Hampurilaisravintoloiden valokyltit eivät häikäise, eikä ruokakaupan, koulun tai kirkon kulmilla törmää samanlaiseen häiriökäyttäytymiseen kuin Eetunaukiolla tai kävelykadulla.

Kaikki on päällisin puolin niin kuin ennenkin. Ohikulkijalle Lavia on yhä Lavia, vaikka alle 2000 asukkaan pikkukunta liitettiin vuoden 2015 alussa osaksi Poria.

Taloudellis-hallinnollisesti tilanne on tietysti toinen.

Sote-alan ja hallinnon työpaikkoja on siirtynyt 55 kilometrin päähän Poriin, ja valtioneuvoston pakkopäätöksellä tehty liitos on syönyt luottamushenkilöpaikoista leijonanosan. Myös rajanaapurit ovat "uusia", sillä Suodenniemestä ja Kiikoisista tuli osa Sastamalaa jo viime vuosikymmenen lopulla.

Mihin kaikkeen porilaisuus on Laviassa jo pureutunut?

Kovin yksityiskohtaista selvitystä liitoksen vaikutuksesta ei ole toistaiseksi tehty. Siksi Laviassa on tyydyttävä toteamaan, että identiteetti säilyi, vaikka itsenäisyys meni.

Sitä ennen ehtivät mennä ihmiset. Vuonna 1945 Lavian asukasluku oli lähes 6 000, vielä 1980 asukkaita oli melkein 3 000, mutta viisi vuotta sitten liitoskongin kumahtaessa kriisikunnassa oli enää 1 904 lavialaista .

Lavian liitoksen taustalta löytyvät samat selitykset kuin muualta maasta: väestönkehitys ja taloudellinen ahdinko ajavat kuntia yhteen tai vähintään yhteistyöhön.

On kuntakohtaista, kumman varaan luottamushenkilöt haluavat tulevaisuuden rakentaa.

Tänä syksynä tätä pohdintaa käydään –   jälleen kerran –   myös Pohjois-Satakunnassa. Honkajoki lähti loppukesällä kosiskelemaan naapureitaan liitokseen. Vaihtoehtona Honkajoki tarjosi myös yhteistyön lisäämistä.

Kankaanpään kaupunginhallitus näytti viime viikolla vihreää valoa molemmille vaihtoehdoille, osa pienemmistä kunnista on suhtautunut nuivasti yli 20 000 asukkaan PoSa-kaupungin synnyttämiseen.

Kankaanpään Seudun verkkokyselyssä tarjolla on viisi vaihtoehtoa. Eniten kannatusta on saanut alueen kaikkien kuntien eli Kankaanpään, Siikaisten, Karvian, Jämijärven ja Honkajoen sekä Pomarkun ja Merikarvian liitos.

Lopullinen ratkaisu ei perustu yleisöäänestykseen. Valta on valtuustoilla.

Lavia liitettiin Poriin vuoden 2015 alussa. Tuoreimmat kuntaliitokset ovat vuodelta 2017. Eurajoen ja Luvian liitoksen lisäksi Juankoski löi silloin hynttyynsä yhteen Kuopion kanssa. Suurimmillaan kuntamäärä on ollut sota-aikana. Vuonna 1940 kuntia oli yli 600, nykyään lukema on 311.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: