Pääkirjoitus Myrskyn merkit vielä mietoina taloustilastoissa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Myrskyn merkit vielä mietoina taloustilastoissa

16.7.2020 3:00

Maan asettamista keväällä poikkeustilaan ja rajoitustoimia seurasivat aiheelliset ennusteet talouden syöksystä ja konkurssien aallosta. Kansantalouden merkittävän osan sulkeminen ja kansan kotiin jääminen ovat historiallisen kovia päätöksiä.

Tuoreet vuoden ensipuoliskon taloustilastot ja pörssiyhtiöiden tulosjulkistukset kertovat ehkä siitä, että ainakin toistaiseksi sinnitellään jonkinlaisessa suvantovaiheessa. Tilastokeskuksen tammi-kesäkuun tilastojulkistusten mukaan vireille pantiin 1 328 konkurssia, mikä on 22 enemmän kuin vuotta aiemmin. Prosentuaalinen lisäys on 1,6 prosenttia.

Yritysten saneerausmenettelyjä laitettiin hakuun 205, mikä on 25 kappaletta ja 13,9 prosenttia enemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä kasvoi runsaat 29 prosenttia ja hakemuksia jätettiin käräjäoikeuksiin koko maassa hieman yli 2 000. Hakemusmäärän kasvua selittää enimmältä osalta vuoden 2019 alkuun ajoittunut kuntien velkaneuvonnan siirtyminen valtion oikeusaputoimistoihin. Uudelleen organisointi hidasti hakemuskäsittelyä.

Hälytyskelloina tilastoissa soivat tiedot kansantalouden tuotantoluvuista huhtikuulta ja toukokuulta, ja niissä miinukset ovat tuntuvat. Huhtikuussa tuotanto laski 5,3 prosenttia ja toukokuussa 5,5 prosenttia.

Välittömänä seurauksena seisahtumisesta ovat olleet pakkolomautukset.

Kesälomakaudella on taloudessa ja mediassa iloittu mökkikaupan korkeasesongista, vene- ja matkavaunukaupasta ja kotimaan matkailun lupaavista kasvun merkeistä. Kaikki nämä ovat myönteisiä asioita, mutta kansantaloustieteilijöiden varoitusten mukaan ratkaisevia ovat vientiteollisuuden elpyminen ja kysynnän palautuminen viennin kohdemaissa.

Taloudessa otettua takamatkaa Euroopan unioni yrittää lievittää massiivisella tukipaketilla, josta ei vielä ole löydetty jäsenvaltioiden kesken poliittista yksimielisyyttä.

Talouden jälleenrakennuksessa on edessä vaativat ajat myös kotimaan politiikassa, joka on heinäkuulle ominaisessa lomavirityksessä. Kesänvieton rauhaa ei ole tulevan talouspolitiikan puheilla isommin häiritty.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut