Pääkirjoitus: Urheilu selvisi pahimmasta pelostaan - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Urheilu selvisi pahimmasta pelostaan, nyt sopeudutaan

20.7.2020 9:59

Urheilumaailma, kuten koko muu maailma seisahtui maaliskuun puolivälissä. Näkymätön vihollinen, korona, saapui luoden inhottavan epävarmuuden ja turvattomuuden tunteen kaiken toiminnan ja ylipäätään elämisen ympärille.

Nyt voidaan kuitenkin hengähtää, ainakin hetkellisesti. Suomi onnistui koronaviruksen ensimmäisen aallon ehkäisyssä lähes täydellisesti. Tällä hetkellä koko maassa on suhteellisen turvallista liikkua eikä esimerkiksi tehohoitopaikkojen kapasiteettia koeteltu todenteolla epidemian kuumimmillakaan hetkillä.

Urheilukentillä tahti alkaa kotimaassa normalisoitua. Palloilusarjat on saatu käyntiin ja myös yleisurheilukentillä on mahdollista järjestää kansallisia yleisurheilukilpailuja rajoitetun yleisön edessä.

Vallitseva tilanne pakottaa seurat sopeuttamaan toimintaansa. Esimerkiksi miesten Superpesiksessä useampi seura neuvotteli pelaajien kanssa sopimuksia uuteen uskoon koronan tuomien taloushuolien vuoksi.

Pelaajat ja muu lajiväki ymmärsivät hankalan tilanteen ja lähtivät ihailtavan hyvin talkoisiin mukaan. Ymmärrystä pitääkin tällaisessa poikkeustilassa riittää, sillä ilman seuroja pelaajatkaan eivät voisi tulevaisuudessa pelata omaa lajiaan puoliammattilaistasolla.

Myös penkkiurheilijoilta kysytään hermoja. Jalkapallon pääsarjajoukkueiden stadioneille voidaan ottaa rajoitustenkin jälkeen kohtuullinen määrä yleisöä. Toki esimerkiksi HJK:n Töölön tavallisesti yli 10 000 katsojaa vetävälle stadionille saa nykytilassa ottaa katsojia noin 2 500. Seuran viime kauden yleisökeskiarvo oli 3 779 katsojaa.

Pesäpallon rajoitukset kirpaisevat eri tavalla. Stadionit ovat pinta-alaltaan erityylisiä ja muutenkin tiiviimpiä.

Esimerkiksi Kankaanpäässä noin 3 000 henkeä vetävälle stadionille saa heinäkuun otteluissa ottaa sisään vain 700 katsojaa. Myös lipun hintaa on jouduttu korottamaan tiukahkojen rajoitusten takia niin Kankaanpäässä kuin muuallakin.

Osa katsojista on valinnut poikkeuskaudella kotisohvan lippujen hintojen sekä heinäkuun alun kehnon sään takia Vallitseva tilanne vaatiikin ymmärrystä aivan kaikilta: sekä seuraväeltä, pelaajilta että urheilun seuraajilta.

Koronan toisen aallon saapumisesta ei kenelläkään ole vielä varmuutta. Se saattaisi panna varjon muun muassa Liigan sarjakauden ylle. Nyt emme voi tehdä muuta kuin toivoa parasta – ja muistaa hygienia.

Myös urheilukatsomoissa pitää kesän aikana muistaa turvavälit sekä hygienia.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?