Sahainvestointi toi Raumalle vilahduksen normaalielämästä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Sahainvestointi toi Raumalle vilahduksen normaalielämästä

1.4.2020 3:00

Metsä Groupin Rauman uuden sahalaitoksen eteneminen suunnitteluvaiheesta investointipäätökseen toi merkittävän poikkeaman viime aikojen talousuutisiin. Poikkeustilan epidemiarajoitukset ovat vieneet lähes kaikkia elinkeinoelämän toimialoja alamäkeen, jonka syvyyttä voidaan yhä vain ennustella.

Ei olisi ollut yllätys, että koronapoikkeusaika olisi lykännyt sahainvestointia.

Metsä Fibre Oy:n sellutehtaan naapuriksi tuleva suuren luokan sahalaitos otettiin Raumalla vastaan kuin valoisana tuulahduksena normaaliajoista. Noin 200 miljoonan euron investointia tiedettiin odottaa, sillä Metsä Group on avoimesti kertonut mäntysahan suunnittelu- ja investointiaikataulusta. Määrätietoisesta suunnitelmasta on kertonut paikkakuntalaisille myös se, että Maanpäänniemeen on louhittu jo yli vuoden ajan kallioon lähes 30 hehtaarin sahatonttia.

Raumalle nousee kotimaiseen puuraaka-aineeseen perustuva moderni teollinen jalostuslaitos, joka tuo työtä ja toimeentuloa sadoille suomalaisille raakapuuhuollosta lopputuotteen toimituksiin maailmalle.

Sahatavaramarkkinoille suursahasta tulee teknologiallaan ja tuotantotehokkuudellaan uusi mittapuu ja haastaja, sillä mäntytukkien sahaamiseen sovelletaan uudella laajuudella tekoälyä ja konenäköä. Suomen teollinen historia saa näin uuden sukupolven jatkajan.

Metsä Group jatkaa myös kertaluokkaa isomman investointinsa eli Kemin 1,5 miljardin euron biotuotetehtaan valmistelua.

Poikkeustila ja koronakriisi vaativat nyt päähuomion, mutta paikallisia tiekarttoja talouden jälleenrakentamiseen on ryhdyttävä vähitellen kokoamaan. Rauman ja Kemin teolliset uusinvestoinnit saattavat olla vähään aikaan harvinaisia poikkeuksia.

Kunnissa ja maakunnissa ei ilmeisesti ole paluuta koronaa edeltävään aikaan, sillä taloudellinen todellisuus asettuu väistämättä alemmalle lähtötasolle. Poliitikoiden ja talouden päättäjien vaativa tehtävä on asettaa linjaviitat tulevaisuuteen, jossa moni joutuu tinkimään osastaan ja eduistaan. Oivaltavat rohkeat jälleenrakentajat ja investoijat nousevat arvoonsa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos