Pääkirjoitus: Nuoria parveili päättäjäisviikonloppuna myös Kokemäellä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Koulujen päättäjäisten hurjat luvut kertovat nuorten kokeilunhalusta ja silloin turvallisen aikuisen rooli korostuu – ”Ei minun mussukkani” -ajattelusta kärsii lapsi itse

5.6.2020 3:00

55 lastensuojeluilmoitusta yhden viikonlopun aikana. Kohahduttava määrä, mutta silti vain jäävuoren huippu. Poliisit ja sosiaalityöntekijät ehtivät tavata vain murto-osan Porissa koulujen päättäjäisviikonloppuna juhlineista alaikäisistä. Lienee turvallista olettaa, että suurin osa promilleja veressään juhlineista alaikäisistä ei joutunut lastensuojeluilmoituksen kohteeksi.

Asiassa on myös inhimillinen puoli. Jokainen meistä on joskus ollut nuori. Harva kuitenkaan on joutunut nuoruudessaan koronavirusrajoitusten kaltaiseen tilanteeseen, jossa kokoontumisia rajoitetaan. Nuorisotyön kentältä kantautuva viesti on, että päätös koronavirusrajoituksen höllentämisestä yhdistettynä aina yhtä riemukkaaseen kouluvuoden päätökseen, näkyi selvänä piikkinä nuorten kokoontumisinnossa.

Totuus Porin koulujen päättäjäisviikonlopusta: ”jonkin verran päihtyneitä nuoria” olikin 500 Kirjurinluotoon ahtautunutta – ”Tällaista ei ole nähty 9 vuoteen”

Kirjurinluodolla oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä jopa 500 nuorta juhlijaa. Ilmiö ei rajoittunut vain Poriin. Esimerkiksi Kokemäellä kokoontui arviolta toista sataa juhlijaa. Arvio väkimäärästä perustuu Kokemäellä päättäjäislauantaina nuorten pariin jalkautuneiden nuorisotyöntekijöiden havaintoihin. Kokemäellä tuntuma on, että päättäjäisviikonloppu ei ole kerännyt vastaavaa väkimäärää 10 vuoteen. Määrä on hurja suhteutettuna kunnan väkilukuun. Toki Kokemäki kerää juhlapäivinä nuorisoa myös lähikunnista.

Nuoriso- ja sosiaalityöntekijöiden läsnäolo nuorten massakokoontumisissa on tärkeää, sillä heidän tehtävänsä on olla läsnä turvallisina aikuisina tilanteissa, joissa nuoret kokeilevat rajojaan. Näissä kokoontumisissa nuoret saattavat nähdä ensimmäisen kerran kaverinsa humalassa, humaltua itse tai todistaa läheltä nuorten välistä väkivaltaa. Turvallisten aikuisten läsnäolon tarve korostuu.

Ei minun mussukkani - ajattelu on naivia ja haitallista lapselle, joka kaipaisi uusien kokemusten edessä tukea turvallisilta aikuisilta. Porissa päihteidenkäytöstä kärähtäneiden 17 ensikertalaisen vanhemmille tulee todennäköisesti melkoisena yllätyksenä kutsu valomerkkikeskusteluun, johon kutsutaan lapsi ja hänen vanhempansa.

Lastensuojeluilmoitusta tai valomerkkiä on turha säikähtää. Ne tuovat tiedostamattoman ongelman vanhempien tietoisuuteen. Teini-ikäisten vanhempien on hyvä muistaa kielikuva jäävuoren huipusta. Nämä 17 porilaista alaikäistä päihdekäyttäjää olivat ensikertalaistenkin joukossa vain murto-osa todellisista viinan ja huumeiden voimalla juhlineista alaikäisistä.

Kirjurinluotoa valvottiin myös poliisin dronella päättäjäisviikonloppuna. Yöllä väkimäärä moninkertaistui kuvassa nähdystä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: