Kova peliä koronan "lääkinnällä", faktat ovat nyt entistä tärkeämpiä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kovaa peliä koronan "lääkinnällä", faktat ovat nyt entistä tärkeämpiä

26.4.2020 3:00

Satakunnan Kansa uutisoi perjantaina (24.4.), kuinka Porin terveysvalvonta on joutunut puuttumaan Porin Luontaistuote ja Homeopatia Oy:n harjoittamaan markkinointiin maaliskuun lopulla.

Kyse oli siitä, että yrityksen katsottiin markkinoineen esimerkiksi C-vitamiinia yhtenä koronaviruksen hoitomuotona.

Taustalla on huoli, joka tavallisten kansalaisten lisäksi herätti myös Ruokaviraston. Sitä mukaa kun koronavirus levisi ympäri maailmaa, erityisesti sosiaalinen media täyttyi kyseenalaisista mainoksista.

Niissä tiedettiin kertoa, kuinka ravintolisillä ja vitamiineilla voi hoitaa monen muun sairauden lisäksi myös koronaviruksen kirot.

Ruokaviraston kanta on selvä. Se totesi näin:

– Ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, että ravintolisien tai muiden elintarvikkeiden nauttiminen voisi suojata koronavirukselta tai parantaa sen aiheuttamaa sairautta.

– Lisäksi ravintolisien ja muiden elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on ehdottoman kiellettyä ja tulee lopettaa välittömästi.

Harva asia jakaa ihmiset niin tiukkoihin leireihin kuin luontaistuotteiden käyttö. Ne, jotka uskovat vain pakurikääpään tai graviola-mehuun, eivät voi ymmärtää koululääketieteeseen luottavien kantaa.

He pitävät lääkäreitä lääketeollisuuden juoksupoikina ja -tyttöinä, miljoonabisneksen tienraivaajina.

Vastapuoli taas muistuttaa, etteivät luontaistuotteetkaan ilmaisia ole. Itse asiassa ne ovat monesti kalliimpia kuin lääkkeet. Luontaistuotteilla tehdään erittäin kovaa bisnestä.

On niitäkin, joiden mielestä tykillä ammuttiin hyttystä, kun sapiskaa saaneen yrityksen nimi mainittiin uutisissa. Täytyy kuitenkin muistaa, että näin aikoina faktat ovat entistä tärkeämpiä. Moni ihminen kokee korona-ajat ahdistavina. Osa varmasti panikoi. Silloin hoito- ja parannuskeinoista puhuvilla on suuri vastuu.

Kun ajattelee millaista aikaa elämme, Vuoden journalistinen teko 2019 -palkinto ei olisi voinut mennä oikeampaan osoitteeseen. Palkinnon sai vastalaake.fi -sivusto. Sen johtoajatus on tutkitulla tiedolla huuhaata vastaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?