Pääkirjoitus: Kiitos hallitukselle ratarahoista, - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kiitos hallitukselle ratarahoista, pussinperä-Poria ei unohdettu

21.9.2019 3:00

Ensiksi Antti Rinteen (sd.) hallitus jakoi 40 miljoonaa euroa Pori–Tampere rataosuuden vaarallisten tasoristeysten poistoihin. Sitten vielä 20 miljoonaa Pori–Mäntyluoto–Tahkoluoto-rataosuuksien parantamiseen.Vasta tämä hallitus on vastannut vuosikymmenten aneluihin.

Satakuntalaisista hallituspuolueiden kansanedustajista luultavasti jokainen haluaisi ottaa kunnian itselleen rataverkon saamista rahoista. Itse asiassa kunnian saavat useamman kauden kansanedustajat, sillä siksi kauan on ratayhteyden parannusten tarvetta toitotettu. Tosin he tekevät vain sitä työtä, josta heille maksetaan.

Mitä kaikkea tuolla rahalla saadaan aikaiseksi, se on vielä arvoitus, sillä Väylävirastosta ei vielä avattu paketin sisältöä. Esille nostettiin vain vanha tasoristeysohjelma, johon kuuluvat Pori-Mäntyluoto välillä Rantakulmantie sekä Pori-Kokemäki välillä Tynikurkela, Juhela ja Koivero. Lisäksi Satakunnasta Kokemäki–Rauma-väliltä ohjelmaan kuuluu Ilmoitussuo.

Näiden risteysten poiston kustannukset veisivät kuitenkin vain pienen osan hallituksen antamasta potista, joten listalle ilmestynee poistettavaksi muitakin. Suurennuslasin alla kun ovat myös Merstolan, Haistilan, Kurittun ja Tattaran tasoristeykset sekä Peipohjan kohta, Pirkanmaalla Nohkuantien, Riippiläntien, Pohjalantien ja Kaukolantien tasoristeykset.

Kuinka paljon henkilöliikenne Porin ja Tampereen välillä näillä töillä nopeutuu, siihen ei saatu vielä vastauksia.

Rinteen budjetin toinen kehumisen arvoinen asia Satakunnan kannalta on panostus koulutukseen. Tätä asiaa on suorastaan rukoiltu niin ammattikorkeakoulun kuin ammatillisenkin koulutuksen puolella.

Kaiken kaikkiaan hallitus panostaa 256 miljoonaa euroa osaamiseen ja koulutukseen vuonna 2020. Yliopistojen perusrahoitusta korotetaan 40 miljoonalla eurolla ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta 20 miljoonalla eurolla. Indeksikorotukset toteutetaan täysimääräisinä. Ammatillisen koulutuksen opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin hallitus esittää 80 miljoonan lisärahoitusta vuonna 2020.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus leikkasi koulutuksesta menneellä hallituskaudella laskentatavasta riippuen yli 690 miljoonaa euroa. Toki innokkaita leikkaajia olivat toki myös Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallitukset.

Ei voi olla vetämättä johtopäätöstä, että Katri Kulmunin keskustalla on hallituksessa skitsofreeninen olo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: