Pääkirjoitus: Tyhjät liiketilat täyttyvät vähitellen, mutta työ kaipaa vielä lisäpiristystä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Tyhjät liiketilat täyttyvät vähitellen, mutta työ kaipaa vielä lisäpiristystä

13.7.2020 3:00

Liikekeskus ja sen tulevaisuus ovat kestopuheenaiheita Harjavallassa. Aivan yhtä synkältä kuin vielä joitain vuosia sitten ei liikekeskuksen kohtalo enää näytä.

Sen palvelut ovat viime vuosina kasvaneet muun muassa pubilla, ruokaravintolalla, valokuvaamolla ja viimeiseksi tatuointistudiolla. Jokainen niistä liikuttaa ihmisiä liikekeskuksen alueella omalla tavallaan – unohtamatta tietenkään jo vuosia liikekeskuksessa palvelleita liikkeitä.

Uusista palveluista huolimatta Harjavallassa on sama ongelma kuin monella muullakin paikkakunnalla: tyhjiä näyteikkunoita on kaupungissa edelleen aivan liikaa.

Yhtenä yleisenä ongelmana paikkakunnalla pidetään liikehuoneistojen vuokratasoa.

Siihen on vaikea kenenkään puuttua – tokihan omistajat haluavat sijoituksilleen vastinetta. Toisaalta voidaan aiheellisesti sanoa, etteivät tyhjät näyteikkunatkaan liene kenenkään etu.

Kahvipöytäkeskusteluissa pelastajaksi on haaveiltu Harjavallan kaupunkia, jota on kaavailtu lunastamaan liikekeskuksen kiinteistöjä.

Samaan hengenvetoon on kuitenkin muistettava, että vaikka hanke olisi mahdollinen, ei kaupungin rahakirstu ole tällä hetkellä pohjaton. Lisäksi kaupungit ja kunnat pyrkivät nykyisin päinvastoin eroon kiinteistömassoista.

Toki myös Harjavallan kaupunki on osallistunut liikekeskuksen kehittämiseen. Jo aiemmin liikekeskusta ja sen ympäristöä on ehostettu. Vuosi sitten kaupunki osti liikekeskuksesta tontin, jolla seisoo liike- ja varastorakennus. Tuo rakennus on tarkoitus purkaa.

Tontti olisi erinomainen paikka esimerkiksi kerrostalolle, jollaista siihen on kaavailtu. Sellaisen voisi olettaa lisäävän myös yrittäjien kiinnostusta Harjavallan liikekeskusta kohtaan.

Samalla pitää tietenkin muistaa, että koronakevät vaimensi monien investointihalukkuutta. Kerrostalohaave saattaa olla tällä hetkellä kaukainen, vaikka tilausta uusille, tasokkaille kodeilla voisi nyt ollakin.

Paikkakunnalle syntyy lähivuosina runsaasti uusia työpaikkoja, joista kaikkia ei täytetä Harjavallan kaupungin rajojen sisäpuolelta. Pian liikkeellä on siis paljon potentiaalisia uusia asukkaita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?