Liittokierros on käymässä kalliiksi - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Liittokierros on käymässä kalliiksi

19.1.2020 3:00

Kunnallisten alojen työehtosopimusneuvotteluista odotetaan poikkeuksellisen haastavia. Hoitajat ovat vaatineet vientialoja korkeampaa palkankorotusta, eivätkä kuntien muutkaan työntekijät halua jäädä ilman.

Ilmassa on revanssihenkeä. Edellisen hallituskauden kirvelevät kiky-tunnit halutaan takaisin ja korkojen kanssa

. Ei sinänsä ole ihme, että talkoot koetaan epäoikeudenmukaisina.

Yhtälö on vaikea. Äärimmäisen arvokasta työtä tekevät hoitajat ja opettajat kipuilevat työssä jaksamisen kanssa. Samaan aikaan palkanmaksajan eli kuntien kassat ovat poikkeuksellisen tyhjät.

Valtiota huudetaan apuun, mutta ei senkään pankkitili varsinaisesti tursua ylitse.

Suurin osa suomalaisista olisi valmis maksamaan hoitajille yleistä linjaa korkeammat palkankorotukset.

Maksuhalut ovat vain usein tahtoneet loppua, kun on tullut laskun aika. Teollisuuden palkat maksaa kasvoton kapitalisti, mutta hoitajien palkankorotukset käyvät jokaisen veronmaksajan kukkarolle.

Julkisen sektorin palkankorotukset ovat pysyviä menolisäyksiä, joten niiden kattaminen muuten kuin verovaroin on vaikeaa.

Jos olisi kristallipallo, niin matematiikka olisi helpompaa. Julkisen sektorin maksukyky on suoraan verrannollinen tulevaan talouskasvuun.

Hoitajia on syyllistetty vuoden 2007 työtaistelun vaikutuksista kansantalouteen.

Kunnilla oli vaikeuksia selvitä palkankorotuksista vuonna 2008 alkaneen talouskriisin jälkeen. Ajoitus oli huono, mutta Tehyn silloisen työtaistelun syyllistäminen on epärehellistä.

Harva osasi ennustaa Lehman Brothersin sukellusta. Jälkeenpäin voi viisastella, että juurisyyt ulottuvat ainakin presidentti Ronald Reaganin valtakaudella tehtyihin uudistuksiin.

Suomen talous ei ole vieläkään toipunut kunnolla edellisestä notkahduksesta. Uusi kriisi iskisi vieläkin pahemmin.

Vuoden 2007 ja tämän päivän kiistaa yhdistää yksi asia. Liittokierros.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lle ei kelvannut tasa-arvotupo vuonna 2007 ja kikyn jälkeen se muutti sääntöjään siten, että keskitetty ratkaisu ei ole edes mahdollinen.

Liittokierros kävi kansantaloudelle kalliiksi vuonna 2007 ja näyttää siltä, että niin käy myös nyt. Harva hyötyy poikkeuksellisen riitaisesta työmarkkinakeväästä.

Olisi kaikkien etu, että Etelärannassa harkittaisiin uudestaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: