Pääkirjoitus: Veikkaus menetti diplomaattisen koskemattomuutensa – taidolla, työllä ja rahalla rakenneut vahvat verkostot eivät enää vaimenna kritiikkiä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Veikkaus menetti diplomaattisen koskemattomuutensa – monopoliyhtiö on pakotettu muutokseen, kun taidolla, työllä ja rahalla rakennetut vahvat verkostot eivät enää vaimenna kritiikkiä

10.8.2019 3:00

Valtion omistama rahapeli- ja monopoliyhtiö Veikkaus on saanut nauttia diplomaattisesta koskemattomuudesta.

Kolmen miljardin euron liikevaihdollaan Veikkaus on suuri yhtiö, mutta vaikutusvalta tekee siitä jättiläisen. Taidolla, työllä ja rahalla rakennetut verkostot ja lonkerot ulottuvat alhaalta ylös ja vasemmalta oikealle.

Veikkauksen monopoliasemaa ja yhtiön vastuullisuutta pelien järjestäjänä on toki kyseenalaistettu. Vahvat verkostot ovat vaimentaneet ne yksittäisiksi huuteluiksi, eikä varsinaista keskustelua ole syntynyt.

Tiukassa paikassa Veikkaus on aina voinut lyödä pöytään hyväntekijän kortin. Jakaahan se peliensä tuotoista noin miljardi euroa vuodessa liikunnalle, kulttuurille, tieteelle, nuorisotyölle, sosiaali- ja terveysjärjestöille sekä hevosurheilulle.

Nyt Veikkaus-kritiikki pyörii monella eri rullalla, jotka saavat vauhtia toisistaan ja sosiaalisesta mediasta.

Maaliskuussa tehdyn kansalais- aloitteen tavoitteena on saada rahapeliautomaatit pois kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta. Yksi aloitteen vireillepanijoista oli porilainen entinen peliriippuvainen ja nykyinen kaupungin rahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntija Jenna Mäkelä.

Veikkauksen on ollut vaikea kiemurrella irti tutkimuksista, joiden mukaan maan 18 500 peliautomaatista iso osa on painotetusti siellä, missä on eniten huono-osaisuutta. Huono-osaiset puolestaan pelaavat eniten ja ovat peliriippuvuuden suurinta riskiryhmää.

Lähes 50 miljoonaa euroa vuodessa markkinointiin käyttävä yhtiö on kesän aikana sotkeutunut pari kertaa lain rajoilla liikkuvaan ja mauttomaan mainontaan.

Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti tällä viikolla keskustelevansa Veikkauksen kanssa mainonnan pelisäännöistä. Pääministeri Antti Rinne (sd.) otti isomman moukarin käyttöönsä väläyttämällä, että Veikkauksen monopoliasemaa täytyy tarkastella muuttuvassa maailmassa.

Kun asiat myrskyävät sosiaalisessa mediassa, vahvat verkostot eivät enää vaimenna niitä.

Uusi Veikkaus aloitti vuonna 2017, kun vanha Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät. Veikkaukselle siirtyneet peliautomaatit toivat viime vuonna noin 570 miljoonan euron voiton, mutta myös mittavat mainehaitat.

Mäkelän ja kumppaneiden kansalaisaloite tarvitsee 20. syyskuuta mennessä 50 000 kannatus- ilmoitusta, jotta se voidaan viedä eduskunnan käsiteltäväksi. Kannatusilmoituksia on nyt hieman yli 22 000, mutta viime päivien julkisuus ja someryöpytys ovat tuoneet aloitteelle tuhansien kannattajien piikin.

Kysymys Veikkauksen tulevaisuudesta on vaikea. Monopolin purkamisen seurauksista tuntuu olevan enemmän hutkittua kuin tutkittua tietoa.

Se näyttää kuitenkin selvältä, että Veikkauksen on muututtava. Diplomaattinen koskemattomuus on mennyt, eikä keskustelu vaikene.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos