Vanhuksille ja heidän perheilleen pitää saada oma neuvola ja MLL - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Vanhuksille ja heidän perheilleen pitää saada oma neuvola ja MLL

12.3.2019 3:00

Suomalaisessa vanhustenhoidossa on muutamassa vuosikymmenessä ja parissa sukupolvessa siirrytty kotihoidosta vanhainkodin kautta takaisin omaan kotiin. Tavoitteena on nyt pitää vanhukset kotona mahdollisimman pitkään laitosasumisen sijaan.

Nykyisin koti vain ei olekaan enää jonkun jälkeläisen perheessä, kuten ikiaikaisesti ennen. Vanhukset asuvat omissa asunnoissaan ja usein yksin. Yhteiskunnalta kotiin saatava hoito ei ollenkaan aina riitä takaamaan yhä huonokuntoisemmille kotona asujille turvallista ja terveellistä eloa.

Tarvitaan myös läheisten osallistumista.

Luonteva hoitosuhde perheen ikääntyneisiin kuitenkin katkesi yleisen vanhainkotiasumisen vuosina. Samalla alkoi kadota vanhusarjen tuntemus, eikä vanhuksen hoitaminen enää kuulu peruskansalaistaitoihin.

Monelle omaiselle avautuu nyt lähes tuntematon maailma, josta nousee aina uusia kysymyksiä: millaisia asioita vanhuksen terveydessä pitää erityisesti tarkkailla, mikä on oikea ruokavalio, mitä jos vanhus ei syö, mitä jos häntä pelottaa, mistä saa lisää hoitoapua tai rahallista tukea?

Kaikkeen löytyy taatusti jostain tietoa, mutta kuinka moni omainen osaa ja jaksaa sitä kuormittavan arkensa jatkeeksi vielä etsiä?

Tuoreilla vanhemmilla herää samankaltaisia kysymyksiä kuin itsensä ehkä yllättäenkin vanhuksen hoivaajana löytävällä. Neuvolat sekä järjestöt kuten Mannerheimin Lastensuojeluliitto tarjoavat lapsiperheille vastauksia tiiviinä pakettina ja aina ikäkauteen sopivasti.

Jos yhteiskunta olettaa omaisten tarttuvan taas aktiivisemmin vanhustenhoitoon, on sen tarjottava siihen myös keinot. Vanhukselle omaisineen tulisi tarjota säännölliset neuvolakäynnit kuten lapsille. Toivottavaa on, että syntyy myös oma kattavasti toimiva ja tunnettu etujärjestö.

Vanhukset ja heidän perheensä eivät ole mikään marginaalinen ryhmä. Kun 80-vuotiaita ja sitä vanhempia kansalaisia oli vuoden 2017 lopulla 295 000, on heitä tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2030 jo 490 000.

Hyvä olisi valottaa jo peruskouluikäisiä siitä, että jossain vaiheessa on sekin elämänvaihe, jolloin hoidat vanhuksen asioita, ettei tule täytenä yllätyksenä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: