Julkinen etsintäkuulutus on poliisille tehokas keino tavoittaa oikeutta pakoileva rikollinen – Suomessa sitä käytetään säästeliäästi, eikä tiedoista ole luvassa palkkiotakaan - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Julkinen etsintäkuulutus on poliisille tehokas keino tavoittaa oikeutta pakoileva rikollinen – Suomessa sitä käytetään säästeliäästi, eikä tiedoista ole luvassa palkkiotakaan

17.3.2019 3:00

Poliisi julkaisi viime viikolla etsintäkuulutukset kuudesta suomalaisesta rikollisesta, joiden epäillään oleskelevan Espanjan Aurinkorannikolla. Joukossa on kovan luokan rikollisia, muun muassa Ville Lehmusmetsä (s. 1982).

Viime keskiviikkona keskusrikospoliisi (krp) kertoi Twitterissä, että Lehmusmetsä on saatu kiinni Marbellassa. Miestä odottaa nyt Suomessa kahdeksan vuoden vankeusrangaistus törkeistä huumausainerikoksista.

Nimekkäin Costa del Solilta eurooppalaisella pidätysmääräyksellä etsittävä on Janne "Nacci" Tranberg (s. 1974), moottoripyöräjengi MC Cannonballin entinen johtohahmo, jota odottaa Suomessa lähes 2 vuoden vankeustuomio ja 25 uutta syytettä törkeistä veropetoksista. Hän on ollut etsintäkuulutettuna viime vuoden helmikuusta lähtien.

Tranberg ja Lehmusmetsä olivat mukana myös Pohjoismaiden etsityimpien rikollisten listalla. Tämä joulukuussa julkaistu lista on osoitus siitä, että julkiset etsintäkuulutukset ovat poliisille tehokkaita tapoja saada kiinni rikollisia.

Listan konnagalleriasta ovat jo jääneet kiinni taposta tuomittu Sammy Mäenpää (s. 1973) helmikuussa Harjavallasta, törkeästä huumausainerikoksesta tuomittu Mike Soldier (s. 1985) tammikuussa Albaniasta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta etsitty Jani Kellokumpu joulukuussa Orimattilassa.

Julkiset etsintäkulutukset ovat suomalaisille tutumpia amerikkalaisista elokuvista ja tv-sarjoista kuin kotimaisesta mediasta. Meillä poliisi julkaisee niitä harvakseltaan ja vain vakavimmista rikoksista, eikä palkkiota kiinnijäämiseen johtavista tiedoista ole luvassa.

Poliisi etsintäkuuluttaa vuosittain useita tuhansia ihmisiä. Suurin osa etsintäkuulutuksista ei koskaan päädy julkisuuteen.

Poliisi voi antaa etsittävän nimen ja kuvan julkisuuteen vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi tai rikoksesta epäillyn tavoittamiseksi.

Tuorein Suomessa ja nyt myös kansainvälisesti murhan yrityksestä etsintäkuulutettu on Irakin kansalainen Hayder Abduljabbar Saddam Al-Hedawi (s. 1985), joka yritti aiemmin maaliskuussa tappaa kaksi ihmistä Helsingissä ja puukotti kolmea muuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut