Vihreät esittää Seinäjoen arabikevään Jalasjärvellä ja hyvä niin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Vihreät esittää Seinäjoen arabikevään Jalasjärvellä ja hyvä niin – muuallakin kuin Pohjanmaalla pitää viimein ymmärtää, että sensuurin juna meni jo

5.3.2019 3:00

Ihmeiden aika ei ole ohi. Dokumenttielokuva Seinäjoen arabikevät esitetään Kino Jalasjärvellä lauantaina 16. maaliskuuta (Seinäjoen Sanomat 4.3). Esityksen järjestää Vaasan vaalipiirin vihreät.

Näin Etelä-Pohjanmaan vihreiden puheenjohtaja Henna Salo perustelee ratkaisua:

–Mediassa paljon puhutusta elokuvasta on levitetty paljon ristiriitaista tietoa, jonka vuoksi on tärkeää, että ihmiset voivat nähdä sen itse ja luoda omat mielipiteensä itsenäisesti.

Matti Reinikan elokuva kertoo vuoden 2015 turvapaikkakriisistä kolmesta eri näkökulmasta. Äänessä ovat irakilaislähtöinen Shihab, Seinäjoella katupartioita järjestänyt Antti-Jussi Hirsimäki ja vastaanottokeskusta johtanut Henrik Mujunen.

Yle oli rahoittamassa elokuvaa, mutta ei ole tyytyväinen sen sisältöön. Tuottaja Erkko Lyytisen mukaan elokuvassa korostuvat liikaa islamofobiset näkökulmat (hs.fi 1.3.) Tilaaja Erkki Astala (YLE) vähän lieventää (yle.fi 1.3):

–Niin kuin kaikkien sisältöjen kohdalla, lopullinen julkaisupäätös voidaan tehdä vasta, kun sisältö on hyväksytty.

Vihreät tekivät oikean päätös. Samalla, kun valtakunnallinen Yle miettii, suojeleeko se meitä Seinäjoen arabikeväältä, paikallinen toimija Pohjanmaalta antaa meidän itse päättää, onko dokumentti islamofobinen vai ei.

Vaalien alla vaikutelma on erikoinen. Moni olisi odottanut, että Ylen vatuloinnista ärähtäisivät perussuomalaiset. Tuohan yritys suojella kansalaisia maahanmuuttokritiikiltä halla-aholaisille juhannuksen ja joulun yhtä aikaa.

Mutta avauksen tekivätkin vihreät. Eli juuri ne piirit, joiden kanssa perussuomalaiset ottavat innolla yhteen. Halla-aholaisethan ovat jo pitkään julistaneet, että Ylessä eletään vihervasemmistolaisessa kuplassa.

Muuallakin kuin Pohjanmaalla pitää viimein ymmärtää, että sensuurin juna meni jo. On ymmärrettävää, että Ylellä on omat julkaisukriteerinsä, mutta nyt toiminta näyttää veronmaksajien aliarvioinnilta.

Maakunnissa ei pidetä siitä, että pääkaupunkiseudulta ilmoitetaan, mikä sopii suomalaisen silmille ja mikä ei. Sitäkään ei hyvällä katsota, että aikuisia ihmisiä ohjataan kuin pieniä lapsia. Turvapaikanhakijat ja heidän arkensa on osa myös meidän arkeamme.

Siitä pitää saada keskustella.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: