Jos kukaan muu ei siivoa kuraeteistä, rättiin tarttuu se kiltein hoitaja – Työt eivät vähene, vaikka ammattiryhmiä karsitaan - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Jos kukaan muu ei siivoa kuraeteistä, rättiin tarttuu se kiltein hoitaja – Työt eivät vähene, vaikka ammattiryhmiä karsitaan

26.2.2019 10:00

Missä ovat laitoshuoltajat? Miksei meillä ole keittiöhenkilökuntaa?

Nämä kysymykset ovat palautteesta, jota saimme niin päiväkotikyselystä kuin vanhuskyselystäkin. Oli sitten kysymys millaisesta kohderyhmästä tahansa, vaikuttaa siltä, että hoitoalalla ongelmat ovat aivan samat.

Pitkän linjan geriatri Maritta Salonojan kiteytti haastattelussaan olennaisen (satakunnankansa.fi 24.2.):

–Hoitajien pitää saada keskittyä hoitamiseen. Vaikka hoitajia olisi minimimäärä, se ei auta, jos osa tekee aivan muuta kuin hoitotyötä.

Kun hoitaja keittää vanhuksille aamupuuroa tai lastenhoitaja siivoaa kuraeteistä, se aika on pois maksavalta asiakkaalta. Tämä on kuitenkin arkea monessa yksikössä.

Voi tietysti sanoa, että ei vessanpytyn siivouksessa kauan nokka tuhise. Ei ehkä, mutta ajatellaanpa vaikka sairaalaa. Pyörisikö sairaalan arki, jos keittiöhenkilökunnalle annettaisiin pakit ja siivoja kävisi kerran viikossa?

Esimerkki voi kuulostaa hölmöltä. Mutta ihan utopistinen se ei ole. Ulkoistaminen on päivän sana.

Kun ruoka ostetaan keskuskeittiöstä kymmenien kilometrien päästä ja siivous yksityiseltä firmalta, omaa ruoka- ja siivouspuolen henkilökuntaan ei tietenkään tarvita. Säästöt palkkakuluissa ovat tuntuvat.

Mutta työt eivät katoa mihinkään. Kuraeteiset on siivottava, astiat tiskattava, huoneiden lattiat luututtava. Jos kukaan muu ei sitä tee, rättiin tarttuu se kiltti hoitaja.

Ei siitä ole kauan, kun laitoshuoltajan koulutusta suorastaan tyrkytettiin. Siinä on ala, josta eivät työt lopu. Niin kauan kuin on laitoksia, on myös siivottavaa.

Puhtaanapito on yksi niistä asioista, joista valittavat niin vanhusten omaiset kuin päiväkotilasten vanhemmatkin. Kun kyselyymme vastannut omainen kysyi, eikö asumisyksikön nuhruisia tuoleja voisi uusia, vastaus oli, ettei tämä ole mikään hotelli.

Ei niin. Moni hotellihuone putsataan kerran päivässä. Eikä sitä tee vastaanottovirkailija.

Geriatri Salonoja painotti haastattelussaan henkilökunnan jatkuvaa kouluttautumista. Hän muistutti myös laatukriteereistä ja niiden seuraamisesta. Yhdenkään Salonojan näkemyksen toteuttaminen ei edellytä rakettitiedettä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: