Satakuntalainen nurkkapatriotismi elää ja voi hyvin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Satakuntalainen nurkkapatriotismi elää ja voi hyvin

30.1.2019 3:00

Porin ja Rauman välillä käydään taas piirisarjatason kisaa elinkeinopolitiikassa.

Viime viikolla Porin virkamieskoneisto hyytyi kuin ranskalainen auto talvipakkasilla. Rauma kaappasi rokkifestarin, jolle ei löytynyt Porista sopivaa paikkaa.

Nyt Pori yrittää vimmatusti kuitata tilanteen. Sauma aukesi yllättävän nopeasti, kun Rauman Färfångan niemeen suunniteltu kylpylähotellihanke meni pieleen (SK 29.1.).

Narmacon Oy luopui arviolta 50 – 60 miljoonan euron projektista, koska tuskastui hitaaseen kaavoitukseen ja epävarmuuteen.

Uutta sijoituspaikkaa etsitään ja Pori on tiettävästi mukana.

–Neuvotteluyhteys on auki, pyörittelee Porin konsernihallinnon toimialajohtaja Lauri Kilkku.

Porin hajuveden tuoksuisilla virkamiehillä on festarikohun jälkimainingeissa valtava paine napata edes jokin elinkeinopoliittinen voitto.

Se onkin toinen juttu löytyykö Poristakaan sopivaa merenrantapaikkaa kylpylähotellille. Yyteri ja Meri-Pori lienee järkevin suunta, mutta alueella on jo yksi hotelli. Mahtaako olla markkinoita toiselle?

Hevosmiesten tietotoimistossa arvellaan, että sopiva paikka kylpylähotellille voisi olla Luvian Laitakari.

Maakunnan sisäinen vääntö elinkeinopolitiikassa johtaa pitkässä juoksussa siihen, että kaikki häviävät. Sen sijaan, että tapellaan keskenään murusista, pitäisi kisata muun Suomen kanssa isoista kaloista.

Naapurikateus on perinteisesti ollut satakuntalaisten heikkous edunvalvonnassa.

Kun moni muu maakunta on onnistunut lobbaamaan isoja liikennehankkeita ja sitä kautta muitakin investointeja, niin satakuntalaiset ovat keskittyneet tappelemaan siitä, kuka saa liikenneympyrän. Usein kaikille on jäänyt luu käteen.

On ihan aiheellinen kysymys, että pitäisikö elinkeinopolitiikkaa hoitaa leveämmillä harteilla maakunnan tasolla.

Keskinäisen välienselvittelyn sijaan voimavarat kannattaisi keskittää siihen, että sovitaan asioista siten, että kaikki hyötyvät. Kisailun voisi säästää jääkiekkokaukaloon.

Käytännössä ajatus on naiivi. Nurkkapatriotismi elää ja voi hyvin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos