Tutkintavankeus poliisivankilassa on pehmittänyt monet kovapintaisetkin rikolliset – miten käy nyt, kun lainsäätäjä lyhensi radikaalisti "koppihoitoa" ja tilalle tuli jotakin aivan muuta? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Tutkintavankeus poliisivankilassa on pehmittänyt monet kovapintaisetkin rikolliset – miten käy nyt, kun lainsäätäjä lyhensi radikaalisti "koppihoitoa" ja tilalle tuli jotakin aivan muuta?

3.2.2019 3:00

Tutkintavankeusaika poliisivankilassa on ollut tehokas apu rikostutkinnassa. Se on saanut monen kovastakin rikoksesta epäillyn paljastamaan tietoja, jotka ovat auttaneet esitutkinnassa.

Tutkintavankeus on ankarin yksilön vapauteen kohdistuva pakkokeino. Se alkaa tavallisesti kolmen päivän pidätysajan jälkeen, kun käräjäoikeus poliisin vaatimuksesta vangitsee rikoksesta epäillyn.

Kynnys vangitsemiseen on varsin alhainen – enimmäisrangaistuksen rikoksesta pitää olla vähintään vuosi vankeutta – mutta epäilty voi päätyä tutkintavankeuteen myös tilanteessa, jossa esimerkiksi rikoskierteen katkaisemiseksi ei enää yksinkertaisesti ole muuta keinoa.

Tämän vuoden alusta tilanne muuttui. Tutkintavankia ei saa enää säilyttää poliisin tilassa seitsemää vuorokautta kauempaa, ellei siihen ole poikkeuksellisen painavaa syytä. Vielä viime vuonna aika oli neljä viikkoa.

Poliisin suojista epäilty joko siirretään tavalliseen vankilaan, joka monien mielestä on huomattavasti mukavampi vaihtoehto kuin poliisin selli, tai tuomioistuin määrää hänet teknisin välinein valvottuun tehostettuun matkustuskieltoon.

Jos epäilty tuomitaan alle kahden vuoden vankeusrangaistukseen, tuomioistuin voi vangitsemisen tai vangittuna pitämisen sijasta määrätä hänet teknisin välinein valvottuun tutkinta-arestiin.

Tutkintavankeuden teho perustuu paljolti siihen, että sen aikana epäilty on lähes täysin eristetty muista. Hän saa tavata lähinnä vain asianajajaansa tai muuta lakiavustajaansa.

"Koppihoito" hellittää monien kielenkannattimet, mistä kertovat lukuisat poliisin esitutkintapöytäkirjat. Myöhemmin oikeudessa epäillyt usein peruvat puheitaan ja väittävät kertoneensa asioista vain päästäkseen vapaalle jalalle. Tuomioistuimiin eivät tällaiset selitykset yleensä uppoa.

Teknisin välinein tehostettu matkustuskielto ja tutkinta-aresti kuulostavat monien korvissa varmasti pehmeämmltä keinoilta kuin vanha tutkintavankeus, jonka pituutta ei ollut rajoitettu.

Vasta myöhemmin saadaan poliisilta ensi käden tietoa siitä, miten uudet keinot ovat vaikuttaneet rikosten tutkintaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos