"Ison jytkyn" vaalivuosi 2011 oli lapsirikosten synkintä aikaa – silloin aihe ei kiinnostanut poliitikkoja, nyt se on tarkoitushakuinen vaalitäky - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

"Ison jytkyn" vaalivuosi 2011 oli lapsirikosten synkintä aikaa – silloin aihe ei kiinnostanut poliitikkoja, nyt se on tarkoitushakuinen vaalitäky

20.1.2019 3:00

Poliisin tietoon tuli viime vuonna Porissa 47 lapsiin ja nuoriin kohdistunutta, epäiltyä seksuaalirikosta. Niistä me emme tiedä juuri mitään, koska poliisin tiedotuspolitiikka on erityisen tiukka alaikäisiin kohdistuneista arkaluonteisista rikoksista.

Oulussa poliisin tietoon tuli viime vuonna 85 epäiltyä seksuaalirikosta, jotka kohdistuivat 10–17-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin. Pieni osa näistä tapauksista tuntuu nyt sekoittaneen koko maan aina ylimpiin poliittisiin päättäjiin asti.

On ymmärrettävää, että lapsiin kohdistuneet rikokset järkyttävät. Mutta kävisikö keskustelu yhtä kovilla kierroksilla, elleivät seksuaalirikoksista epäillyt olisi turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia?

Tiedot lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ovat olleet synkkää luettavaa erityisesti vuodesta 2011 lähtien, siis vuosia ennen turvapaikanhakijoiden vyöryä.

Silloin esimerkiksi lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö saavutti vuosituhannen toistaiseksi pahimmat lukemat, kun poliisin tietoon tuli 1 682 epäiltyä hyväksikäyttötapausta. Vielä kaksi vuotta myöhemmin lukema oli 1 673.

Viime vuonna tuli uusi käänne nousuun, ennakkotiedon mukaan lähes 1 400 rikosepäilyä.

Yhteiskunnallinen keskustelu ei mitenkään keskittynyt lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin vuonna 2011, joka myös oli vaalivuosi ja joka muistetaan erityisesti perussuomalaisten suuresta vaalivoitosta, "isosta jytkystä".

Muutama vaalikausi myöhemmin tilanne on kokonaan toinen. Nyt huomion kiinnittäminen ulkomaalaistaustaisten tekemiksi epäiltyihin seksuaalirikoksiin on poliittisesti tarkoitushakuista, ja se näkyy osin räikeinä ulostuloina.

On totta, että ulkomaalaisten osuus seksuaalirikosepäilyistä on ylikorostunut suhteessa heidän määräänsä Suomessa.

Poliisin mukaan kuitenkin valtaosa epäillyistä on kantasuomalaisia, näin myös Oulun 85:ssä poliisin tietoon viime vuonna tulleessa tapauksessa.

Hyväksikäytöt, raiskaukset, pakottamiset ja muut lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat aina yhtä tuomittavia, täysin riippumatta siitä, mikä on tekijöiksi epäiltyjen etninen tausta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: