Kannabiksesta pitää puhua nuorille puhua kotona siinä missä pussikaljastakin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kannabiksesta pitää puhua kotona nuorille siinä missä pussikaljastakin, kauhistelu ja pelottelu eivät tehoa teiniin

15.1.2019 3:00

Poliisi paljasti viime viikolla varsin mittavat kannabiksen kotiviljelmät Porissa ja Ulvilassa. Viljelmiä löytyi kerrostaloasunnoista, jotka sijaitsevat kummankin kaupungin keskustan tuntumassa.

Viranomaisten mukaan kyse oli määrätietoisesta toiminnasta ja taloudellisen hyödyn saamisesta. Keskustelupalstoilla tämä sama ilmaistaan niin, että jäppiset tekivät hyvät rahat pienellä vaivalla.

Uutisen kommentoinnissa on mielenkiintoinen sävy. Viranomaistoiminta saa satakunnankansa.fi:ssä muun muassa tällaista palautetta:

–Naurettavaa näpertelyä. Kanada juuri laillisti kannabiksen ja luultavasti Suomikin muutaman vuoden sisään, kyllähän tuo tuntuu ylimääräiseltä holhoamiselta.

–Tää sota huumeita vastaan on sotaa ihmisiä vastaan.

Nämä kommentit ovat yksittäisiä, mutta kuvaavat hyvin aikojen muuttumista.

Kannabiksesta on nuorten keskuudessa tullut päihde muiden joukossa. Se ei ole mikään ihme, sillä moni aikuinenkin vaatii kannabiksen vapauttamista.

Muuttunut suhtautuminen kannabikseen haastaa niin vanhemmat kuin koko päihdevalistuksen. Siinä missä vanhemmat varautuvat alaikäisen kaljakokeiluihin, heidän pitäisi varautua myös kannabikseen.

Keski-Euroopassa tämä on ollut arkea jo vuosia. Esimerkiksi Hollannissa vanhempainilloissa puhutaan huumeiden kokeilemisesta ja siitä, missä iässä kokeilu yleensä aloitetaan. Samalla vanhempia ohjeistetaan, miten asiaan suhtaudutaan järkevällä tavalla. Huumeita käsitellään kiihkottomasti, mutta valveutuneesti.

Suomessa ollaan edelleenkin liian kiinni porttiteoriassa. Varoitetaan, että kannabissätkä vie suoraan kovempiin huumeisiin. Tämä ei pure nuoriin. He vastaavat, ettei pullo keskioluttakaan tee kaikista rapajuoppoja. Hyvää työtä tekevä Irti huumeista ry kääntyy monen teinien suussa Irti mun huumeista ry:ksi.

Paras huumevalistus lähtee faktoista. Niihin meidän vanhempienkin pitäisi tutustua eikä tyytyä vain kauhistelemaan Moni valittaa, että nuoret jo nyt paasaavat vanhempansa pyörryksiin, kun väitellään kaljan ja kannabiksen vaaroista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos