Digilaitteita ja lukemista pitäisi markkinoida toistensa ystävinä, sillä kirja se on e-kirjakin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Digilaitteita ja lukemista pitäisi markkinoida toistensa ystävinä, sillä kirja se on e-kirjakin – ennen kirja kulki kainalossa, nyt se kulkee kännykässä

9.1.2019 3:00

Nuoret istuvat kauppakeskuksen käytävällä. Jokaisella on kädessään kännykkä. Aikuiset purkavat ärsyyntymistään supattamalla keskenään. Pitääkö koko ajan pelata, pitääkö joka paikassa mesetellä...lukisivat edes!

Kukaan aikuisista ei kuitenkaan vaivaudu kysymään, mitä nuoret oikeasti tekevät. Miksi kysyisivät, sillä pelaamiseltahan se näyttää. Mutta onko niin, jos siltä näyttää?

Suomessa ollaan huolissaan lukuinnon hiipumisesta. Erityisesti surraan poikien vuoksi. Poikia on syyllistetty jopa jonkin sortin uuslukutaidottomuudesta. Syy tähän on se, että pojat kuulemma pelaavat eivätkä lue.

Tästä vedetään se johtopäätös, että digilaitteiden käyttö rajoittuu pelaamiseen. Digilaitteet siis vievät aikaa lukemiselta. Lukevan ihmisen taas tunnistaa siitä, että hänellä on kädessään kirja. Siis sellainen, joka on painettu paperille ja jossa on pahviset kannet.

Kaikki kunnia perinteiselle kirjalle, mutta kirja se on e-kirjakin. Entä jos kännykkää tuijottava teini lukeekin e-kirjaa tai digilehteä? Entä jos korvanapeista kuuluukin lapsuuden Harry Potter -suosikki äänikirjana?

Viime huhtikuussa satakunnankansa.fi:ssä kerrottiin e-kirjojen ja e-äänikirjojen suosion kasvusta Satakirjastoissa (18.4.) Kun lainauksia oli vuonna 2017 tammi-maaliskuussa 2 761, samalla aikavälillä viime vuonna luku oli 4 226.

Yle taas kertoi vastikään (5.1.), että kotimaisten kirjastojen e-palveluja kehittävä Yleisten kirjastojen konsortio suunnittelee valtakunnallista e-kirjastoa. Kirjasto olisi kaikkien suomalaisten käytössä. Nyt e-kirjakokoelmista voidaan lainata vain paikallisesti ja siksi ihmiset eri puolilla maata ovat eriarvoisessa asemassa.

Sen sijaan, että digilaitteet ja lukeminen nähdään toistensa vihollisena, niitä kannattaisi markkinoida toistensa ystävinä. Jokainen nuori tai lapsi, joka kantaa mukanaan digilaitetta, on potentiaalinen lukija. Ennen kuljettiin kirja tai lehti kainalossa, nyt se lehti on kännykässä.

Jos poikia kiinnostavat laitteet, annetaan heille kirja siihen laitteeseen. Kyllä se tekstikin sieltä sitten aukeaa.

Äänikirjan kuuntelemisesta taas voi tehdä koko perheen yhteisen kokemuksen. Ainakin vanhempi väestö muistaa, kuinka koukuttavia radiokuunnelmat olivat. Niiden aikana ei pahemmin pulistu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut