Syntyikö poliisin rakennemuutoksessa Molokin kita, jonne rikosilmoituksia syydetään, jotta ne saadaan katoamaan? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Syntyikö poliisin rakennemuutoksessa Molokin kita, jonne rikosilmoituksia syydetään, jotta ne saadaan katoamaan?

4.1.2019 3:00

Omaisuusrikoksen uhriksi joutunutta ei käy kateeksi, ei etenkään, jos tekijäksi epäillystä ei ole mitään tietoa. Näiden poliisikielellä "pimeiden" varkauksien ja ryöstöjen selvitysaste on kaikkein heikoin. Pienestä parannuksesta huolimatta se oli viime vuoden tammi-marraskuussa Satakunnassa 16,6 prosenttia. Eli useampi kuin neljä "pimeää" omaisuusrikosta viidestä jäi selvittämättä.

Tätä taustaa vasten uutinen poliisin saamasta ohjeistuksesta "tappaa jutut" (Helsingin Sanomat 29.12.) oli kuin bensiinin kaatamista liekkeihin. Linjaus tarkoitti sitä, että muun muassa vähäisten omaisuusrikosten tutkinta keskeytetään ja lievien pahoinpitelyjen ja erilaisten loukkausten tutkinnasta poliisi tekee syyttäjälle esityksen tutkinnan lopettamiseksi.

Ohje liittyi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tutkinnanjohtajille vuonna 2014 kirjallisesti annettuun linjaukseen. Mahdollista kuitenkin on, että sama periaate toimii muuallakin maassa ja on edelleen ajankohtainen. Siitä kertoo se, että sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) haluaa nyt poliisijohdolta selvityksen siitä, mikä on rikosten tutkintakynnys koko maassa.

Poliisilla on lakiin kirjattu velvollisuus tutkia jokainen sille tehty rikosilmoitus ja tutkintapyyntö. Juttujen määrä on nykyisin jo niin valtava, että tutkinnassa käytetään esiselvitystä.

Se vaihe syntyi poliisin rakennemuutoksessa. Siinä selvitetään, onko epäillystä rikoksesta syytä aloittaa varsinainen esitutkinta. Kysymys on tehtävien priorisoinnista.

Varkauden kohteeksi joutuneelle oma tapaus on aina tärkein. Hänen voi olla vaikea ymmärtää, miksi poliisi lopettaa tapauksen tutkinnan kesken kaiken.

Esitutkintalaki antaa siihen kuitenkin mahdollisuuden esimerkiksi niissä tapauksissa, joissa tutkinnasta aiheutuvat kustannukset olisivat kohtuuttomat epäiltyyn rikokseen nähden tai jos syyttäjä kuitenkin todennäköisesti jättäisi syytteen nostamatta.

Ne ovat järkeviä perusteluja harkitusti käytettyinä. Tärkeää on nyt varmistaa, ettei esiselvityksestä ole tullut Molokin kitaa, johon rikosilmoituksia vain syydetään, jotta ne saadaan katoamaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: