Pori on tekemässä 16 miljoonaa tappiota, eikä se voi jatkua loputtomiin – päättäjillä on kaksi vaihtoehtoa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Pori on tekemässä 16 miljoonaa tappiota, eikä se voi jatkua loputtomiin – päättäjillä on kaksi vaihtoehtoa

27.12.2018 3:00

Porin kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden viimeisessä kokouksessaan vajaan kymmenen miljoonan euron määrärahaylitykset, kun ei muutakaan voinut. Sairaat on pakko hoitaa.

Talouskuripuolue kokoomuksen Juha Vasama tiesi kertoa kokouksessa, että tätä menoa säästöt on syöty kolmessa vuodessa. Arviossa on jonkin verran Lapinlisää, tai tässä tapauksessa ehkä vaalilisää, mutta suunta on oikea.

Pori on virkamiesarvion mukaan tekemässä 16 miljoonan euron tappiollisen tilinpäätöksen kuluvana vuonna. Taseessa on hyviltä vuosilta kertynyttä pelivaraa 90 miljoonaa euroa. Hyvin lyhyellä matematiikalla nykyvauhti tarkoittaisi kirstun tyhjenemistä vajaassa kuudessa vuodessa. Tämä on tietysti viitteellinen laskelma. Vuodet eivät ole veljiä keskenään.

Pori ei vielä ole konkurssissa, eikä tuomiopäivän tuubaa kannata töräyttää. Taseeseen kertynyt puskuri antaa päättäjille mahdollisuuden siirtää ongelmaa, mutta ratkaisuja pitää ennen pitkää löytyä.

16 miljoonaan alijäämää ei kurota umpeen millään yksittäisellä taikatempulla. Toimintaa tehostamalla ja joitain hallintohimmeleitä purkamalla kaupunki voi säästä muutaman sata tonnia sieltä ja toisen täältä, mutta isoon kuvaan esimerkiksi porvareiden haaveilema teknisen toimialan remontti ei vaikuta.

Suurin osa rahoista menee joka tapauksessa lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseen.

Ongelman ydin on se, että Pori ei kasva, mutta menot kasvavat. Ensi vuonna julkisen puolen palkankorotukset rokottavat kuntataloutta, mutta verotulojen kehitys jatkaa näillä näkymin laahaamistaan.

Tänä vuonna päätettiin tasapainottaa taloutta korottamalla veroäyriä. Veronkorotuksilla on aina negatiivinen vaikutus elinvoimaan ja kasvuun, siksi sitä keinoa ei tulevaisuudessakaan kannata käyttää kuin silloin, kun on aivan pakko.

Jotakuinkin loogisia vaihtoehtoja ongelman ratkaisemiseksi on kaksi. Joko hyväksytään se, että Pori taantuu ja ajetaan saneerausohjelmalla menot tulojen mukaiseksi. Tai sitten investoidaan isosti ja riskillä (velaksi) kasvuun.

Suunta on otettava, eikä se voi olla vähän sitä ja vähän toista. Nykyinen toimintaa ohjaava linjapaperi, Pori-sopimus, on niin höttöinen, että jokainen voi tulkita sitä haluamallaan tavalla. Pitää löytyä selkeämpi visio. Sen luominen on päättäjien harteilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut