Käräjäoikeus teki Porissa tärkeän päätöksen, jota voivat kiittää niin työntekijät kuin työnantajatkin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Käräjäoikeus teki Porissa tärkeän päätöksen, jota voivat kiittää niin työntekijät kuin työnantajatkin

23.12.2018 3:00

Satakunnan käräjäoikeus päätti aiemmin tällä viikolla, että Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla sähkötöitä urakoivan puolalaisen Elektrobudowa SA:n pitää noudattaa Suomessa täkäläistä työehtosopimusta ja maksaa työntekijöilleen sen mukaista palkkaa.

Käräjäoikeus määräsi yhtiön maksamaan 186 työntekijälleen peräti noin 8 miljoonaa euroa. Maksujen perillemenoa varmistetaan käräjäoikeuden jo vuonna 2011 määräämällä turvaamistoimella, jolla yrityksen omaisuutta määrättiin takavarikkoon 2,9 miljoonan euron arvosta. Käräjäoikeus määräsi, että takavarikko pidetään voimassa, kunnes päätös on saanut lainvoiman.

Elektrobudowa voi vielä valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Yhtiön tiedossa kuitenkin on, että Euroopan unionin tuomioistuin päätti ennakkoratkaisussaan 2015, että Suomessa työskenteleviin puolalaisiin on noudatettava Suomen palkkamääräyksiä.

Käräjäoikeuden päätös on yhteiskunnallisesti äärimmäisen merkittävä. Se on voitto palkansaajapuolelle, mutta yhtä lailla myös kotimaisille yrityksille, jotka tunnollisesti työehtosopimuksia noudattaessaan ovat kokeneet menettävänsä kilpailuetua urakkahintoja polkeville ulkomaisille firmoille.

Sähköliiton nostama kanne nosti päivänvaloon sen villin meiningin, josta oli aiemmin paljon puhuttu, mutta josta oli sopimussalaisuuksien vuoksi vaikea saada todellista faktatietoa.

Suomalaisittain vieraasta työnantajakulttuurista ja työntekijöiden oikeuksien polkemisesta saatiin myös kouriintuntuvaa näyttöä, kun Elektrobudowa irtisanoi yli 30 sähkömiestä, joiden nimet olivat käräjäoikeudessa nostetussa palkkasaatavakanteessa.

Oikeustaistelu yhdenvertaisen palkkapolitiikan puolesta alkoi jo vuonna 2011. Käsittely oli pitkään keskeytyksissä, kun Suomessa odotettiin EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisua.

Sitkeys kuitenkin palkittiin. Siitä on nyt todistuksena käräjäoikeuden 100-sivuinen päätös, josta on tulossa tärkeä oikeuskäytäntöä ohjaava ennakkoratkaisu.

Asia sinänsä voi olla vaikeaselkoinen ja monipolvinen, mutta tuomioistuimen viesti on selvä: myös ulkomaisten yritysten on Suomessa noudatettava Suomen palkkamääräyksiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: