Pääkirjoitus:Lääkäripula muistuttaa uudistuksen tärkeydestä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Lääkäripula muistuttaa uudistuksen tärkeydestä – Pori ja kumppanit turvautuvat ostopalveluihin

30.11.2018 3:00

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteen uudistamisessa (ns. sote-uudistus) näyttää paras puhti jotenkin hiipuneen. Mittakaavaltaan kenties historian suurin julkisten palvelujen remontti on lainsäätäjien käsissä eduskunnassa.

Lainuudistus on sivuina mitaten tuhansia sivuja ja koettelee inhimillisen ymmärryksen riittävyyden rajoja. Politiikan valtavirran kiinnostus erittäin monimutkaiseen uudistukseen ja muutokseen olisi toivottavaa, vaikka vuosia jatkunut vääntäminen koettelee turnauskestävyyttä.

Arki jatkuu Suomen terveyskeskuksissa vastaanotoilla ja kunnissa, jotka yrittävät pitää kansalaisille tärkeät palvelut käynnissä. Sote-uudistusta odotellessa kuntalaisten pääsy vastaanotoille koetetaan turvata vaihtelevin järjestelyin. Yksi ongelmista on terveyskeskusten miltei ikuinen lääkäripula, johon sote-uudistuksesta odotetaan parantavia toimia.

Porin perusturvalautakunta päätti kokouksessaan 28. marraskuuta ostolääkäripalveluiden hankinnasta vuosille 2019-2020 eli mahdolliseen sote-uudistuksen käynnistymisvaiheeseen. Sen jälkeen tehtävää hoidetaan toivottavasti vahvemmin maakunnan hartioin.

Kun virkalääkäreitä ei saa, on turvauduttava kilpailuttamiseen ja hankkimiseen markkinoilta.

Porin perusturvan lääkäripalvelujen kilpailutus tuotti alan yrityksiltä 11 tarjousta, joiden perustalta lautakunta valitsi hinnan perusteella sopimuskumppanit lääkäripalvelujen tuottajiksi. Hammaslääkäripalvelujen kilpailuttamisessa ja hankinnassa olivat mukana myös Euran kunta, Keski-Satakunnan terveyskeskuskuntayhtymä, Säkylän kunta ja Pohjois-Satakunnan terveyskeskuskuntayhtymä (PoSa).

Lääkärityövoiman ostopalveluja terveyskeskukseen ja sairaalapalveluihin hankitaan ns. puitesopimuksella edullisuusjärjestyksessä useilta palveluntuottajilta. Myös hammaslääkärien vastaanotoilla potilasta voi olla kunnan viranhaltijan sijasta ostolääkäri. Tärkeintä tietysti on, että vastaanottoaikoja järjestyy niitä tarvitseville.

Laajuudeltaan varsin merkittävän Porin perusturvan ja lähinaapureiden tarjouskilpailun voitti Puumedi Suomi Oy ja toisena oli samaan yhtiöryhmään kuuluva Puumedi Group Oü, jonka yritystunnus viittaa Viroon. Kolmanneksi edullisin kisassa oli Esperi Terveyspalvelut Oy.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut