Harjavallan öljyvahingossa kerätystä tiedosta tulee ottaa opiksi. - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Harjavallasta opitulla ehkäistään tulevia öljyvahinkoja ennalta, jos kokemus käytetään hyödyksi

8.10.2018 3:00 | Päivitetty 8.10.2018 17:55

Harjavallan joulukuinen öljyonnettomuus oli poikkeuksellisen laaja. Nyt kun onnettomuuden jälkitorjunta ja puhdistustyöt ovat loppusuoralla, alkaa tapahtuneen tarkka analysointi.

Harjavallan öljyvahingossa toistui lukuisia virheitä, joiden kasautuminen mahdollisti tapahtuneen. 48 kuutiota kevyttä polttoöljyä laskettiin sadevesiviemäristöön ja sitä kautta Kokemäenjokeen. Näin ei vain pitäisi päästä käymään.

Onnettomuus oli kaikin tavoin suuri. Liki 50 000 litraa on maalla tapahtuneista öljyvahingoista omaa luokkaansa.

Joen varressa asuville vahingosta aiheutui merkittävää haittaa, joka on jatkunut lähes vuoden. Virkistyskäyttäjien kesä oli onneton, kun suosittu Kultakoukun uimaranta oli pois helteisen kesän käytöstä. Jokiveden käyttörajoitukset kiusasivat kasteluvetensä joesta ottavia sekä rantasaunan omistajia.

Näiden haittojen arvioinnissa on kyse käyttöhaitasta. Rajoituksilla torjuttiin aina merkittävämpiä terveyshaittoja.

Käyttöhaittojen rajoituksia merkittävämpi huoli nousi ympäristön puolesta. Öljyvahingon pysyvät haitat jäänevät lopulta pelättyä pienemmiksi.

Koko vahingon puhdistustöiden ajan ympäristövaikutuksia on tutkittu tarkasti. Selvitysten tarkkuus on osin saanut näyttämään puhdistustyön hitaalta ja tehottomalta. Kyse on tarkkuudesta. Jokainen rannoilta poistettu maamassakuorma on kirjattu ja analysoitu. Niiden puhtaus ratkaisi loppusijoituspaikan.

Ely-keskuksen tutkimusten mukaan öljyvahingon torjunta on onnistunut pelättyä paremmin. Kaloista, kasveista tai linnuista ei ole löydetty pysyviä, öljyn aiheuttamia haittoja. Vahingon riskejä ei tule vähätellä, mutta pieni helpotuksen huokaus on paikallaan.

Puhdistustöitä tehnyt Ramboll Finland Oy on kokoamassa työstä raporttia jatkokäyttöä varten. Tämä on tärkeää. Raportti tulee käsitellä niin, että sattunut onnettomuus olisi joukossaan viimeinen. Vaikka onnettomuus johtui monen peräkkäisen varmistuksen pettämisestä, on järjestelmiä ja sääntöjä kehitettävä. Myös onnettomuuksiin varautumista on parannettava, vaikka ihannemaailmassa varautumisoppeja ei koskaan tarvita käytännössä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: