Tytöt kuuluvat kouluun, eivät alaikäisinä naimisiin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Tytöt kuuluvat uskonnosta ja kulttuurista huolimatta kouluun, eivät alaikäisinä naimisiin

18.9.2018 3:00

Vuosittain 10-30 alaikäistä hakee oikeusministeriöltä lupaa avioitumiselle. Oikeusministeriön mukaan viime vuonna hakemuksia tuli 11, joista läpi meni seitsemän.

Valtaosa luvan saaneista oli 17-vuotiaita tyttöjä. Yleisimmin poikkeusluvan tarvetta perusteltiin uskonnollisella vakaumuksella (oikeusministeriö 29.6).

Juuri uskolliset ja kulttuuriset syyt ovat niitä, jotka saivat oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) liikkeelle. Häkkänen haluaisi lopettaa alaikäisten avioliittojen poikkeuslupakäytännön. Jatkossa avioliiton solmimisikä olisi 18 vuotta.

Toinen vaihtoehto olisi määrätä alaikäraja, jota nuoremmalle poikkeuslupaa ei myönnettäisi. Useissa yhteyksissä oikeana alaikärajana on pidetty 16 vuotta. Se olisi suhteessa rikoslakiin, jossa suojaikäraja on sama. Lainmuutoksen pitäisi olla esittelyssä lokakuun puolen välin jälkeen.

Vanhempi väki muistaa vielä presidentin luvalla vihkimisen. Moni väänsi asiasta vitsiä. Kun kysyttiin, kenenkäs luvalla mukulat ovat naimisiin päässeet, mukulat vastasivat, että ittensä Kekkosen.

Ennen ajateltiin, että naimisiin menolla suojattiin tytön maine ja tulevaisuus. Lapselle saatiin isä ja perheelle elättäjä. Sillä ei ollut niin väliä, että nuoruus jäi elämättä ja koulut käymättä. Yleensä vielä molemmilta vanhemmilta.

Nyt ajatellaan toisin. Se näkyy myös Häkkäsen lakialoitteen saamasta vastaanotosta. Naisjärjestöjen Keskusliitto otti alaikäisten avioliittoon kantaa jo maaliskuussa Naistenpäivänä. Syytä olikin, sillä Suomessa jo 14-vuotiaat tytöt ovat saaneet avioliittolupia.

–Lapsiavioliitto loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia ja estää usein koulutukseen pääsyn ja oppimisen, altistaa raskauksille ja äitiyteen sekä lisää riskiä lähisuhdeväkivaltaan (WHO, 2013.), todetaan kannanotossa.

Lähes kaikissa muissa Pohjoismaissa poikkeuslupamenettelystä on luovuttu tai ollaan luopumassa.

Myös kirkkohallitus tukee lausunnossaan poikkeuslupamenettelystä luopumista. Se ottaa kantaa myös ulkomailla solmittuihin avioliittoihin. Kirkkohallituksen mukaan myös ulkomailla solmittujen avioliittojen tunnustamisen ehdottoman ikärajan pitäisi olla 18 vuotta.

Uskonnosta ja kulttuurista huolimatta tytöt kuuluvat kouluun, eivät alaikäisinä naimisiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: