Suomalaiset reagoivat läheisen itsemurha-aikeisiin aiempaa herkemmin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Vihjaako läheisesi, että hänellä on itsetuhoisia aikeita? Puutu asiaan ajoissa!

28.8.2018 3:00

Suomalaiset reagoivat yhä herkemmin läheisen tai tutun äärimmäiseen epätoivoon.

Poliisi lähtee entistä useammin tehtäviin, joiden syynä on ilmoitus itsemurhayrityksestä tai sen uhasta. Vuosittainen lukema on kaksi kertaa suurempi kuin kymmenen vuotta sitten.

Suomalaisia on pidetty itsetuhoherkkänä kansana, mutta enää pitkään aikaan emme ole olleet kokonaistilaston kärkimaita. Itsemurhia tehdään meillä kaksi kertaa vähemmän kuin vuonna 1990, jolloin määrä oli huipussaan.

Kaikki ei ole ihan näin hyvin. Suomalaiset ovat tuoreimpien tilastojen mukaan lähellä maailman kärkeä nuorten, erityisesti nuorten naisten itsemurhissa.

Ylen julkaisemat luvut ovat kuitenkin rohkaisevia. Millaisia ilmiöitä on lukujen takana?

Yksi syy lisääntyneisiin ilmoituksiin on se, että hätähuuto kiirii kauemmas. Itsetuhoiset ajatukset leviävät sosiaalisen median kautta laajemmalle joukolle.

Useimmat itsemurhaa hautovat antavat jonkun merkin aikeistaan. Ystävälle tai läheiselle annetun vihjeen saattaa nykyisin korvata Facebook-päivitys, joka saavuttaa laajemman lähipiirin.

On kuitenkin tapauksia, joissa itsemurha-aikeisiin vihjaavaan some-päivitykseen suhtaudutaan vähättelevästi. Viestin vastaanottaja ajattelee liian helposti: "Tämä nyt on hänelle tyypillistä kieroa huumoria".

Tuskin kuitenkaan on. Harva heittää edes läppää itsetuhoisista suunnitelmista, jos sellaisia ei ole. Matka aikeista tekoon on usein lyhyt. Puuttumiskynnys kannattaa pitää mieluummin liian matalalla kuin liian korkealla.

Toinen syy on tabun murtuminen. Läheisen itsetuhoisia ajatuksia ei enää koeta häpeälliseksi asiaksi, josta pitää vaieta.

Nyt psyykkisistä sairauksista puhutaan melkein yhtä luontevasti kuin fyysisistä. Pääpaino on kuitenkin sanalla "melkein". Tietoisuus on lisääntynyt, mutta moni kokee aihepiirin edelleen oudoksi ja sen takia pelottavaksi.

Kaikkia itsemurhia ei voi koskaan estää, mutta jokainen estetty itsemurha merkitsee ihmishengen säästymistä. Äärimmäisen teon partaalle ajautunut löytää usein sisällön elämäänsä ja pääsee uuteen alkuun.

Elämän jatkuminen saattaa olla sen varassa, että joku läheinen painaa hälytysnappulaa ajoissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: