Suomalainen yleisurheilu ei menesty, ellei kulttuuria muuteta – nykymallilla päädytään liian usein lopputulokseen, jossa 19-vuotiaalta supernuorelta juoksutetaan 21-vuotiaaksi mennessä jalat alta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Suomalainen yleisurheilu ei menesty, ellei kulttuuria muuteta – nykymallilla päädytään liian usein lopputulokseen, jossa supernuorelta juoksutetaan jalat alta

28.7.2018 3:00

Yleisurheilun EM-kisat häämöttävät reilun viikon päässä. Ilmassa ei kuitenkaan ole odotusta tai juhlan tuntua.

Siniristilippumme ja 42 urheilijan joukkue matkaavat Berliiniin altavastaajina. Asetelma ei ole uusi, mutta tänä vuonna sanalla sanoen kukaan ei odota mitään. Suomi lähtee arvokisoihin ilman ainuttakaan mitalisuosikkia.

Potentiaalisia palkintokorokkeelle nousijoita ei ole edellisvuosinakaan ollut jonoksi, mutta heitä on ollut. Maan yleisurheilu on näyttänyt ulospäin tositilaa vankemmalta, koska keihäsmiehet ovat kannatelleet sitä.

Nyt muutamiin urheilijoihin luottaminen ei enää onnistu ja Suomi on tipahtanut niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin 1960-luvun sekunteihin ja mittoihin. Kun tulostaso jää auttamattoman alhaiseksi piiriasteelta lähtien, ei menestystä voida odottaa suuremmiltakaan stadioneilta.

Suomi on junnannut EM-kisoissa nihkeällä menestyksellä koko 2010-luvun ja ajoittain jo aiemminkin. Kaksi vuotta sitten 40-henkinen joukkue toi kotiin yhden pronssin, vuonna 2014 tämänvuotisen kokoinen ryhmä saalisti kaksi mitalia. Tänä vuonna ennakkoasetelma on niin heikko, että ainoa jännityksen aihe on, pysyvätkö valitut terveinä siihen asti, että saavat numerolapun rintaan.

Alaspäin on tultu myös satakuntalaista seuraa edustavien määrässä. Kaksissa edellisissä mittelöissä maakunnan väreissä taisteli kolme urheilijaa, nyt Saksaan matkaa yksi.

Syyllisiä huolestuttavaan tilanteeseen olisi helppo etsiä valmentajista. Vähemmälle huomiolle jää maassamme vallitseva kulttuurillinen kiinnipitäminen, joka kärjistyy painostukseksi. Lahjakkuuksia ei voi odottaa tähän pinta-alaan tuhansia, mutta niistä kymmenistä tulisi pitää parempi huoli. Nykymallilla päädytään liian usein lopputulokseen, jossa 19-vuotiaalta supernuorelta on 21-vuotiaaksi mennessä juoksutettu jalat alta tai nöyryys pois sanavarastosta.

Muutokset eivät näy huippu-urheilussa heti. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa ne, jotta suomalainen yleisurheilija saisi yhä useammin nimensä karsintalistoja pidemmälle. Siihen asti on vain toivottava ihmettä.

Ja mikäli tällä kertaa ylletään edes pistesijoille, voidaan jo puhua melko suuresta sellaisesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: