Vain vanhemmat itse voivat laittaa pisteen ökyluokkaretkille - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Ökyluokkaretket: vain vanhemmat voivat laittaa rahastukselle pisteen

2.6.2018 3:00

Vintin portaissa on vessapaperipaketteja niin paljon, ettei ohi pääse. Jälkikasvu ja koira istuvat sohvalla 20 sukkapussin päällä. Vessapaperilla mennään leirikouluun, sukilla luokkaretkelle.

Eikä tässä vielä kaikki. Isä menee illalla lapsen futisseuran kanssa mainoksia lajittelemaan. Äiti hakee tukusta grillimakkaraa seuraavaan matsiin.

Koululaisten vanhemmat ovat vuosikerta toisensa jälkeen rahoittaneet harrastusten lisäksi peruskoulua, jonka pitäisi olla ilmainen. Ylpeilemme ilmaisuudella. Sehän tarkoittaa, että jokaisella on yhtäläiset oikeudet hyvää kouluarkeen varallisuudesta riippumatta.

Tämän kuvan lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttila vastaikään kyseenalaisti ja syystä. Kurttila muistutti tiedotteessaan, että perusopetuksen pitää olla maksutonta. Maksuttomuus on määrätty perustuslaissa.

Kurttila kertoi Helsingin Sanomissa (26.5. 2018) saaneensa kevätlukukaudella useita kymmeniä yhteydenottoja vanhemmilta. Vaikuttaa siltä, että kymmenien eurojen pyynnöt milloin mihinkin ovat viimeinkin saaneet vanhemmat toimimaan.

Rahastava koulu on yhteiskunnallisen tasa-arvon vihollinen. Pelastakaa Lapset -järjestö on pitkään puhunut siitä, miten lapsiperheiden köyhyys näkyy koulumaailmassa. Lapsen ääni 2015 -raportissa lapset ja nuoret kertovat, kuinka ovat joutuneet jäämään pois syntymäpäiviltä ja luokkaretkiltä.

Kurttila on sitä mieltä, että jos kunnilla ei ole rahaa luokkaretkiin, ne on parempi jättää tekemättä. Nämä sanat ovat monelle vanhemmalle suorastaan kauhun paikka. Syystä tai toisesta koetaan, että retkille pitää päästä ja vähintäänkin Ruotsiin.

Viikon luokkaretki Prahaan on varmasti mahtava juttu. Mutta onko se tarpeellinen? Jos luokkaretkikassa on kunnan kontolla, eikö keväästä voisi iloita kotikonnuilla? Onko matkustaminen ainoa keino juhlia lukukauden lopusta?

Jos Kurttilan vaihtoehto tuntuu kovalta, on myös toinen mahdollisuus. Vetoamme monessa asiassa yhteisöllisyyteen. Yhteisöllisyys voi tarkoittaa myös sitä, että varakkaat vanhemmat kantavat taloudellisesti niitä, joilla on vähemmän. Se on sitä, mitä ennen sanottiin solidaarisuudeksi. Kyllä sillä yhden kohtuuhintaisen reissun aina tekee.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: